Followers

Monday, 31 December 2012

Wrap up 2012...

Salam penghujung 2012...
hr nih hr terakhir 2012...
entry ini entry terakhir 2012...

agak lama gak bersawang blog nih... mana x nye kt opis nih semua benda nak block... skang nih xleh bukak langsung blogger...
kt umah mmg x online...
ni pon bersiaran dr  note... bosan sungguh... kalo x leh update blog je xpe lg... nak bc blog org lain pon xleh... sakit tul hati...

oh.. apa yg menarik sepanjang 2012?
hoh!!! serius hilang ingatan...

peristiwa2 yg aku boleh recall kebanyakannya tragedi... sg betul lah kt org yg pahit tuh mmg payah nak di lupakan...

tp aku ada gak peristiwa yg seronok...

January - Sambut birthday ayah reramai... Mimi belanja... huhuhuhu... zakat gaji katanya....

February - xingat lah apa yg menarik bulan 2 nih... tp aku mmg bertungkus lumus buat preparation nak g Bandung time tuh....

March - aku beronggeng ber3 dgn ekin,n mimi ke Bandung Indonesia... 3mlm kt sana.. shopping sakan... singgah Trans Studio skali... syok habis... Sblm gi Bandung, sempat gak buat birthday party utk bujang tersayang aku En. Bolat Encem... tidak di lupa roadtax keta mati bulan nih lah jugak... huhuhuu... nasib dapat bonus n turn kutu dpt bulan nih... mmg seronok belanja di Bandung...

April - Birthday sayang ku... aku siap coti coz bertungkus lumus nak siapkan kek suprise... tp biler blk keje dia bleh plak g main futsal blk dekat tgh malam... sakit hati... sok nye jelah potong kek...

May - pregnancy test double line... unexpected... and aku berjaya merahsiakannya dr semua org smpi baby cecah 6month... huhuhuhu.. Mimi tunang...

June - join larian Team Malaysia kt Dataran Merdeka.. 1st time join marathon seronok.. few days before marathon keta kitaorg kena pecah kt temerloh... kerugian cecah lebih kurang 3 4k jugak... ipad, ipod, casing br ipad xsmpi 24hours lg, duit rm300, ic, passport, buku asb, bank card... n segala benda dlm beg aku lesap begitu saje... kejadian berlaku ms kenduri kahwin member n paling best keta perantin pon kena pecah at d same time... aku gbuat report kt balai dgn perantin yg masih lengkap bersongket n bertanjak n berkeris di pinggang... sure jd memory yg xdpt dilupakan utk member aku tuh...huhuhuhu... Bln ni jugak ayah kena operate kt tulang belakang... kesian ayah...

July - berjaya habis kn tournament futsal dgn perut berisi n tanpa pengetahuan teammate... n menang naib johan... kalah penalti je final... n habis je game aku buat pengakuan kt teammate pasal aku pregnant... n suma org ckp aku giler...hahahah... mmg aku giler... if korang xtau kemampuan badan memasing jgn tiru aksi ini.

August - puasa start.. n aku hilang almost 10kg... believe it or not... pastu biler raya je start naek blk smpi ke berat asal...

September - 8hb kami sekeluarga redha dgn pemergian kakak ipar aku ke rahmahtullah...
2thn dia menderita dgn penyakit servical cancer... tahlil hr ke 7 buat kt umah aku... sekali dgn open house raya n birthday Ebby... Dalam hr yg sama En. Hubby telah mengsuprisekan aku dgn membelikan aku Galaxy Note sbg birthday present in advance... semua gara2 Sony Experia aku yg jahanam x menyempat2... aku nak Note 2... tp xpelah sy bersyukur dgn apa yg ada...

October - My best friends wedding... Puan Norhanida, akhirnya.. alang2 nak ke Bahau utk wedding Nida kami singgah ke Melaka dulu utk mandi manda kt Melaka Wonderland br kt Ayer Keroh... Ada voucher free... tu sbb lah pegi....

November - Attend training yg agak best coz, trainer nye ialah Masterchef Celebrity pertama Dr.Fazley ditemani plak Imran Ajmain... pastu ada plak Kevin Zahari yg encem n funny... huhuhuhu... Pastu yg paling best ialah, gaji revise telah di announced sekali dgn T&C br yg agak memurahkan rezeki aku n family... Alhamdullillah....

December - sekali lagi aku buat keje gile dgn menjoinkan diri msk Treasure Hunt kt opis dlm usia kandungan dah msk 8month... huhuhuu... walaupun x menang... I'm still proud of myself.. jln je bkn lari pon... tp jauh jugak perjalanannya.. dr opis smpi ke Sport Arena, pastu ke Shafburry then terus ke Prima One, pastu ke Kopitiam and patah balik ke opis... korang mampu???? cepat lah aku beranak hendaknya.... Buat pertama kalinya sepanjang hampir 5thn berkhidmat kt SKMM, thn 2012 nih ada dinner ok... Walaupun aku cm bengong n xtau nak pki bj apa dgn peyut bolat nih... tp aku musti pergi jugak... cabutan bertuah xnak kalah eh.. TV lah, Ipad, Note 40 biji n mcm2 lg... 98% yg dtg akan dpt something.. so xde rs cam bertuah sgt... sbb suma org dpt kot... cuma dpt apa?? yg dikira bertuah... berbulu je tgk org dpt note hokey... tp aku pnya hadiah pon antara yg di idamkan jugak lah... Penghujung tahun ni jugak lah aku terpaksa tontong cuti sbb Dak Bolat diserang radang mata yg agak teruk... korang mampu tgk mata anak korang di korek2 smpi meleleh darah... huhuhuhu... kesian bolat encem aku tuh... smpi ngigau2 dia mlm tuh... xde bius xde apa eh.. Dr. tuh cuci mata dia.. 3 kali g jumpa Dr. tuh... minggu nih pon kena jumpa lg...

Smlm aku mengemas bilik sbg persediaan utk sambut baby br and memindahkan katil anak dara aku... K.Ebby nak msk tadika dah lusa... mlm td 1st time Kak Ebby x tido sebilik dgn Mommy... Sekejap masa berlalu... mcm terlalu drastik je rasanya... Mimi pon pindah msk umah aku smlm gak... so dia ngan Kak Ebby berkongsi bilik... huhuhu ko layan lah anak dara aku tuh yer...

Hari nih, aku keje sensorang kt opis... semua 1 department xde... tp Rabu Khamis Jumaat aku coti... Yeay!!!!

Happy New Year kawan2... moga segala hasrat utk 2012 tercapai, and Good Luck utk menggapai hasrat 2013 plak...

Xsabar nak beranak nih.....

Wednesday, 28 November 2012

WW - Kuasa Allah

Sensored but Inspiring........

 


Friday, 23 November 2012

A Song for Gaza - 1mil like for the lyric

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

video

Tuesday, 20 November 2012

Hanya doa yg mampu ku kirim

"Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusan saudara2 ku di sana... Kau selamatkan lah anak2 yang tidak berdosa.... Kau tenangkanlah hati ibu2, bapa2, dan anak2 yang kehilangan org-org yang mereka kasihi Ya Allah... Kau kurniakanlah rasa belas kasihan di hati musuh2 Islam YaAllah... supaya mereka tidak terus terusan menzalimi anak2 yg tidak berdosa... sesungguhnya hanya doa yang mampu ku kirimkan dari jauh.... Al-fatihah buat anak2, wanita2, pemuda2 dan pejuang2 Islam yang syahid disana... Ameen"


Hanya doa yang mampu ku kirimkan....
In Shaa Allah, akan ku cuba utk menahan diri dr godaan McD... walaupun br je weekend hr tu aku mkn Mc Wrap.... mengidam weh... and semalam berjaya jugak aku utk menahan diri dari amek sausage mc muffin free...

Nak boikot ke xnak boikot ke terpulang pada diri memasing... Dalam hati ni rasa bersalah tetap ada  coz selama ni selamba je mkn McD, n guna je produk2 yahudi.... tp apa kan daya pengaruh mereka terlalu besar dlm hidup kita...

Terlampau byk komen2 and pendapat2 yg dikongsi kt blog, Wall FB, Twitter pasal hal boikot memboikot ni.... aku x nak komen pape...

sekadar nak meluahkan rasa bersalah... itu saje...
Aku harap... doa yg ku kirim kan setiap hari dapat menebus rasa bersalah ku pada saudara2 seIslam ku yg menderita di sana....

Ya Allah, ko ampunilah dosa dosa ku... Ameen....

Wednesday, 14 November 2012

Adam & Hawa ep.46

Aku terlepas ep. smlm iaitu ep. 46... sbb smlm aku g shopping kt Tesco br kt Bandar Bukit Puchong... x sampai seminggu lg Tesco tu buka... org x putus2 lg... yelah suma org excited nak tgk tmpt br utk shopping groceries... Tggu le 2 3bln nnt lengang lah Tesco tu... dah le buka smpi kul 1pg...

Ooh!! melencong ke Tesco plak... Aku terlepas ep. smlm... Tp aku x kesah... Sbb apa? Sbb aku ada Astro on the go... ish aku rasa Astro ni dah patut kena bayar commission sket lah kt aku... Dah beratus kali aku promoted Astro on the go and Astro guide nih.....

Kat FB, kt group wassup, kt family member.... Kt opis... dah brapa ramai yg tetiba install Astro on the go kt tepon and even Ipad or Tab disebabkan and dgn bantua aku... ceh poyo giler statement... tp seriusly mmg ramai yg aku tolong hokey...

Oops terlencong ke Astro plak dah.... aku nak citer pasal ep 46 Adam & Hawa nih sebenarnya.... disebabkan smlm aku terlepas... so aku tgk td kt Astro on the go...

For me this is the best ep. setakat ini lepas Am & Ain kahwin... Episod2 awal yg kt tadika tu best jugak... but kt tgh2 yg si Ain belajar kt Australia suma tu, a bit boring juga pada aku... and last few episod bile Ain dah start x marah2 Am tu br le cam nak seronok blk tgk... And episod 46 smlm pnya episod, mula buat aku x sabar nak tgk next ep. blk....

click gmbr utk bc comment aku kt ctu.... huhuuhhu....
Apa yg best kt ep. smlm tu?... tu part yg gmbr kt atas tu... itu gmbr yg aku upload kt FB... bukan aku je rasa nak pengsan... ramai gak lg... kui kui kui....

Dialog yg buat aku tersipu2 n tersenyum sorang kt opis ni dikala org lain tgh lunch.. but me just lepak kt tmpt sambil tgk Adam & Hawa on my Ipad via Astro on the go... and the dialog are:-

"Jangan pandang Am mcm tu lah, Am xleh buat keja"
 
Kui kui... lepas tu dia pnya senyum gatal tu... adoyai.... En. Daddy kalo bc nih... confirm meluat... not only my En. Daddy... org lain pnya En. Daddy pon musti naek menyampah nengok isteri memasing tersipu-sipu kt umah mlm td... hahhahahahaha.... terima jelah Adam Mukhriz ni wataknye mmg handsome... hahhahhhahahaa....

But all Daddy sekalian... xyah lah nak rasa tergugat sgt... its just a "Watak"... bukan wujud dlm dunia realiti pon... Cool je ok....

Aku ulang 3 4 kali ek... part nih... rasa comel sgt ms nih... kui kui kui....

Bukan aku je yg rasa citer ni dah semakin cute.... cer tgk member aku pnya status lak... agak parah gak lah.....


sampai nak suh laki dia jd pilot plak dah.... hahahahahha....
Pastu yg ni berangan nak jd Ain plak dah.....



Penangan Adam & Hawa......

Nota kaki: Jgn marah ye Fs Kamaruddin.....

Thursday, 8 November 2012

333



Mat Salleh kata tu no setan... anak kepada 666 or half evil... tp kita xyah lah nak percaya plak... tu org putih yg kata.... Tapi....

Simboliknya 333 nih utk aku ialah.... entry INI merupakan entry yg ke 333 untuk blog Budak Br Belajar ni... and lagi... Blog ni dah 3thn utk thn ni... and ada lagi... aku mem-pregnant-kan [ske hati aku je memBMkan BI] my 3rd junior skang nih.....

ada lagi ker? oh... hr ni aku kena siapkan 3 memo nak hntr ke chairman office... hahahahha poyo je....

So sempena simboliknya no.3 nih pada aku... aku dgn murah hati nak bg give away kt sesapa saje yg tinggalkan comment kt entry aku ni.... yes sesapa saje...

Apa yg nak di give away?

Sesungguhnya aku pon xtau lg nak bg apa.... for sure mustilah bergantung kepada jumlah komen yg diterima and budget yg ada....

Mari mari komen... sementara aku tgh murah hati ni...




Wednesday, 7 November 2012

Jiwa kacau

Adeh....
My due is end of January, n maybe boleh msk February juga.... And my new house, is expected to be done end of this year...

Baru je register new account dgn TNB and Syabas... and last month br je signed MOT and settle legal fee for that.... korang rasa dah dekat ke nak msk umah?

Apa yg menjadi isu skang ni, n membuat jiwa ku kacau ialah....

  • aku xtau biler boleh masuk umah br..... so payah giler nak plan apa pun.... padahal berkobar-kobar nak pasang kitchen cabinet n deco deco ni... risau kalau2 aku bleh msk umah sblm aku beranak.... time2 sarat tuh... pergh, camne dgn plan DIY aku.... br ingat nak DIY utk jimat kos.... dah sarat mana larat nak buat pape... nak pindah pon tetiba bleh terberanak kang.... masalah gak kt situ.... apa2 pon boleh terjadi... kalau cepat pon bagus gak... aku dah xlarat nak byr 2 biji umah ni...
  • at the same time, anak dara aku tu dah patut msk tadika/pra sekolah and seangkatan dgn nye... tp persoalannya nak hntr sek mana? yg dekat dgn umah lama or yg dekat umah br... nak cr sekolah pon satu hal.... dah lah registration fee biasanya x boleh refund kan? kt mana2 pon mcm tu xsilap aku...  byk lak duit aku nak register 2 3 kali kt lain2 tempat kan... faktor lain nak kena pikir... sapa nak jemput g sekolah... nak transit mana? kalau aku msk dia tadika lmbt sket bleh ker? tggu settle bab umah suma... takut lambat sgt plak kan.... kesian kt dia nak kena tukar2 sekolah plak... take time plak nnt nak biasa dgn tmpt br lepas tu... aduyai.... pening palo den.... dah lah dr kecik duk ngan m.cik aku je... mana pernah g sekolah... kejutan budaya plak dia nnt... nak cr taska br pon satu hal nnt nih....
Is all about time lah.... semuanya nak serentak... buat otak aku pening...
Stress release please... ada sesapa nak belanja tutty fruity ker... supaya otak aku ni cool jap....
Argh....






Tuesday, 6 November 2012

60 hari selepas pemergiannya.....

Pejam celik pejam celik... hr ni msk 60 hari kakak ipar aku pergi bertemu kekasih sejatinya.... Al-Fatihah....

Aku pun x ingat aku ada post apa2 cerita pasal arwah kt blog ke tidak... tp xpelah... biar aku cerita kan serba ringkas pasal arwah....

Dia mmg masih muda... She just 34 this year.... muda lagi kan... MJ (Mak Janda) anak 2org... huuuhuhu... Dia ahli keluarga En. Husband yg pertama sekali aku jumpa.... aku selalu lepak umah dia ms bercinta dulu... ms tu belum jd MJ lg....

Dia penghidap Servical Cancer... mmg pembunuh no 1 wanita di Malaysia... stage 2 ms first time detact... itu pun setelah almost a year dia ada masalah bleeding yg serius ms period... and setelah kitaorg gesa utk buat check up..... alangkah bagus kalau dia dgr ckp ms tu... bleh detact awal...xpe lah dia dah xde pon....

Treatment start August 2011... 1st day puasa kitaorg teman dia kt spital n buka kt sana... tp ms tu dia masih kuat n xnmpk cam sakit pon....Dr. suggest buat 2 treatment serentak... Kimo and radioterapi serentak... so bulan puasa n smpi raya tu dia mmg duk kt umah aku, coz treatment kt PPUM hospital... Kami adik beradik lah yg sama2 hantar n amik dia setiap kali treatment... cost rawatan plak kitaorg tolong lah mana yg mampu... ms tu dia keje lg... n dia ni jenis yg sentiasa jd kesayangan bos kt mana pon dia keje... so byk juga bantuan dr bos dia ms tu... Dia keje sales promoter kt Singer menawan keluarga bahagia.... selain bantuan dr bos, kitaorg tolong dia usaha minta kt baitulmal dan JKM... sbb dia mmg layak dpt bantuan sbg ibu tunggal... duit KWSP dia pon berjaya dikeluarkan tuk support mana2 cost rawatan yg perlu...

Lepas habis kimo n radioterapi fasa 1st tu dia blk duk PD n keje blk... dekat 3bln gak dia keje... tp bos dia xkasi keje berat2... bagus betul bos dia tu.... n every month kena check up lah... Msk 4th month tetiba dia start sakit2 kt kaki... Bile g scan... n damn, that thing dah merebak ke merata tempat... yg xpernah nmpk pon ms every month check up tu... tetiba Dr declare is already 3 and going to be 4th stage.... laju gile sel cancer tu merebak....

Treatment disambung... start 2nd phase utk kimo... dis time agak kuat dos yg dia terpaksa terima... rambut start gugur... yg first dulu xde pon... n seperti yg semua tahu.. kimo tu mmg melemahkan... seluruh badan dia x mampu tampung dos tu... every time nak kimo terpaksa admitted sbb darah x cantek... hb kurang lah, kalsium tinggi lah... tp dia berjaya gak habiskan 2nd phase tu...

Lepas tu Dr suggest utk amik 3rd phase kimo pulak... 3 session je kimo tu... dia just berjaya smpi 2nd session je... 3rd session dia sendiri dah give up nak amik... sbb terlalu seksa... Dia terpaksa bergantung dgn morphine utk bertahan... n masa tu, dia dah xboleh berjalan langsung dah... kaki membengkak... dah start pki adult diaper... coz mmg xleh bergerak langsung... Ms tu lah br aku terasa Ya Allah besarnya pengorbanan mak n ayah... MIL and FIL lah yg jaga dia, mcm jaga dia ms kecik2 dulu...

Sedih bile mengenang kan keaadaan ms tu... Anak dia 2 2 org periksa tahun ni... sorang UPSR and sorang lg PMR.... Yang paling sadis... dia pergi pd 8 September 2012... and UPSR is on 11 September 2012... and PMR next month... hopefully anak2 buah aku yg cerdik2 tu x terganggu lah emosi nye ms nak peksa hr tu...

Yes dia meninggal 21 hr raya... and aku ingat lg... seminggu sblm raya, dia admitted... n 3 hr sblm raya, aku n husband keluar opis awal semata2 nekad utk dischargekn dia dr hospital... no matter what.... Dr. mmg selagi boleh nak dia duk hospital gak.... nasib Dr tu professional.. berjaya juga bw dia keluar pas buka mlm tu... buka pon cam x buka je... janji dpt bw dia blk.... Supaya dia boleh beraya kt rumah dgn anak2 dia... n one more thing... ms tu kesian giler kt mak... dia tido atas lantai tau ms jg dia kt spital... drpd xsakit pon boleh jd sakit org tua tu...  kesian dia... Jasa ibu mmg x terbalas dek kita kan.....

Alhamdullillah tindakan kami tu betul n ternyata mmg raya kali ni raya terakhir utk dia....  n aku x nyesal gaduh n tanya mcm2 dgn Dr. tu.... pastu nasib baik ms tu ada lah duit sket... sbb Dr. tu xkasi bw blk naek keta... terpaksa sewa ambulance... n it cost us RM400++ dr PPUM ke PD.... mahal kan?

Panjang juga serba sedikit pon... huhuhuhuhu..... menitik2 air mata aku ms menaip nih... sedih n rindu pada arwah yg mmg rapat dgn aku...

Aku terkilan satu benda.... Close death relative leave aku di reject sebab sister in law x di kira close relative dlm terms and conditions opis aku nih.... x pasal2 dia amik AL aku utk ganti kan..... aku xkisah dia amik AL aku... yg aku kesah... n terkilan kenapa adik beradik spouse x dikira close relative... Adik beradik ipar dah jd cam adik beradik sendiri kan.... sedih aku...

So ladies out there... silalah g buat check up... pap smear terutamanya... supaya cancer cancer yg suka kt org perempuan ni x menyerang kita di usia muda...

Roslina Binti Abd Jalil, terima Al-Fatihah dr aku utk bekalan mu di sana... semoga ko tenang di alam br mu.... Ameen....

 
 
 
 






Monday, 5 November 2012

5th year and i forgot it... DAMN

Sedar x sedar dah 5thn jd bini org... dah 4thn jd mak budak....

3rd November 2007....
And today dah 5th November 2012...

Berdosa x? sebenarnya aku terlupa... huhhuhuhu..... Bkn lah hr ni br aku teringat... teruk beno lah pulak.... masa 3hb tu lah br teringat.... itu pon selepas he remind me.... aiyoo... byk sgt urat putus nih...
Xde celebration apa apa... even present from each other pon xde....
Giler cool laki bini ni kan...

Tapi sebenarnya, jauh kt dlm hati ni rasa bersalah tetap ada sbb aku terlupa tarikh penting kitaorg.... mcm mana bleh terlupa ek... aduyai...

Camne nak tebus rasa bersalah ni? cuba bg idea sket....

Tuesday, 30 October 2012

27th week...

Mmg lama x blog... huhuuhu... hr ni terasa cam nak update je setelah sekian lama...

So perkembangan terbaru aku skang... i'm already at week 27/40 of pregnancy....
Baby sgt aktif... sentiasa bergerak.. xde time tido gamaknya....

At 27th week berat aku rahsia... huhuhuhu xde lah...
76.5kg....
Berat sebelum pregnant kali ni 79kg almost 80kg kengkadang...
Aku hilang dekat 8kg ms first trimester yg jatuh ms bulan puasa....
Ms raya (bln 8 hr tu) berat aku 72kg...
And naik semula slowly... skang dah jd 76.5kg...
And i'm still wearing shirt and slack to office...
Member aku kata "ko x nmpk mcm pregnant pon... nmpk cam boncit je..". hahahahaha...

Aku bertuah coz ms aku hilang 8kg tu, lemak2 yg hilang ialah dikawasan peha dan lengan aku... nmpk ketara sgt... coz semua seluar yg aku xleh pki dah hampir 4-5yrs... aku bleh pki semula...

YEAY!!!!.....

Sblm ni x pernah berjaya pon utk mengecikkan bahagian2 itu... susah giler kot.. huhuhuhuhu...
Skang ni aku agak menjaga gak lah pemakanan supaya x naek gile2 mcm time preggy K.Ebby and Ameen dulu... naek smpi 90kg hokey ms 40weeks.... seram dgr kan...

Hopefully dis time dia x g smpi 80kg.... so nnt ms pantang bleh hilang byk sket.... huhuhuhuhuuhu... suka2....

Kali ni korang rasa baby aku girl or boy? cepat teka aku bg hadiah utk sapa yg teka betul nnt....
sbb aku sendiri pon xtau lg.... cam biasa lah anak2 aku mmg suka berahsia... Ebby n Ameen mmg ms keluar je br tau...

So kali ni sapa dpt teka betul aku rasa nak bg hadiah.....

So kenalah tunggu sampai bln 1 yer....



ni gmbr scan ms 20 weeks.... kalo kt FB dah basi dah... tp kt blog belum basi lg kot... sbb xpernah letak pon lg... apa yg korang nmpk dlm gmbr ni?
share lah....

nnt kalo aku scan lg skali lg aku letak lg... x pon korang follow jelah gmbr kt Instagram aku... addbuchat... sonang yo....







Wednesday, 10 October 2012

Wordless Wednesday.....


Mcm nilah... rupa blog aku skang.... bersawang dgn lebatnya....
Lama giler x update blog... last bulan puasa... skang dah nak raya haji....
Bapak pemalasnya....



Friday, 3 August 2012

Buka n Sahur ep:7

Hr Isnin, merupakan hr yg sgt x productive..... Kenapa? coz aku diserang ting tong yg melampau....
Buka tu aku just masak daging msk kicap pastu letak ayam goreng madu smlmnya dlm tu skali....


Nilah hasilnya.... tp disbbkan aku dilanda gas yg melampau... aku xlalu nak mkn byk pon... minum je ber jug2..... Smpi kemalam perut meragam x hengat... n d pg hr yg hening pukul 2pg tu... aku menghemburkan segalanya smpi ada darah2 skali dlm hemburan itu... peritnya tekak tuhan je yg tahu...... Sudahnya sahur aku takut nak mkn nc sbb tekak aku sgt lah sakitnya...

Buah anggur beberapa butir je yg mampu aku telan..... itu pun terhembur juga lepas tu... nasib x sakit tekak sbb anggur tu manis....
As a results aku MC terus hr tu... Hr Selasa bersamaan 11 Ramadhan.... membuta smpi ke ptg.... sblm En. Daddy g keje aku siap suh dia beli lah apa yg dia nak mkn buka nnt... sy x msk.... tp dia x beli... menyampah dgn jam katanya....
terpaksa le aku bangkit n msk macaroni goreng yg walaupun sedap... tp xsedap gak kt tekak aku.... mkn le sket buat alas perut.... mmg xde amek gmbr... tp ni macaroni yg selalu aku buat.... senang je...


Sampai le sahur sok pg nyer... benda yg sama gak kami hadap... tp boleh lah mkn dah.... sbb aku mkn ubat dulu sblm mkn... supaya x muntah selepas mkn.... huhuhuuhuhu... ubat yg sgt membantu... terima kasih Dr. Nabela......
Tp disbbkan lemak membuta satu hr pd hr selasa tu... aku xleh bgn lepas terlelap sahur tu... so extra MC for me... perut still x sedap... tp getting better la.... cuma aku malas nak g keje....
So duk lah kt rumah melayan hero n heroin aku berdua tu... tghari tu bw diaorang g Tesco cr makan n makanan....

Aku beli jenahak 2 block dgn harga RM7++.... mahalnya lah ikan... kalau lah ada sungai blakang umah, bleh mancing... jimat duit....
Menu berbuka 12 Ramadhan kami.... taraaaaa!!!!!!!!


Asam pedas ikan jenahak.... dgn sayur campur..... Asam pedas ni agak kaw sbb ada mangga muda dlm dia.... pergh marvelous... ko nmpk nafsu mkn aku dah kembali..... En. Daddy pon mkn dgn berselera.... tp aku masih agak susah nak menghabiskan sepinggan nasi.... tp selera n tekak dah ok lah.....

Sahur juga kami hadap lauk yg sama juga...... Asam pedas wajib kena mkn dgn kicap ok.....

Menu berbuka 13 Ramadhan..... yakni smlm.... hr Khamis....


Ni lah lauknya... Nasi putih panas2... mkn dgn sambal ikan bilis kering2 dgn terung..... utk budak2 aku buat sup suun + kentang + telur.... Diaorng mkn maen2 buat aku hangen..... malas nak letak gmbr... Jgn lupa ada balance asam pedam smlm sket.. Bile dipanaskan bau dia mmg menusuk kehidung.... Buah buahan pun ada... En. Jambu dan juga En. Mempelam yg masam...

Al-maklum dlm keadaan begini, benda yg masam je yg mampu menyedapkan tekak aku......
Mcm biasa sahur pg td juga kami bedal lauk yg sama sambil layan cite Super Hero yg bertajuk Kick Ass lakonan Nicholas Cage.... Watak dia Big Daddy... kelakar n sedih... + hebat....

Biasalah mlm jumaat kan kena ot, so aku x smbung tgk Jejak Rasul, tp terus terlelap sbb ngantuk ya amat.... kui kui kui.....

So just tunggu menu Berbuka mlm ni bersamaan 14 Ramadhan yg mubarak... sedar x sedar dah separuh bulan dah kita puasa.....

Alhamdulillah.....

Assalamualaikum....

Thursday, 2 August 2012

Buka n sahur ep:6

Assalamualaikum...
5hr hutang post....
x tertunai juga hasrat aku nak post entry hr hr pasal menu buka n sahur.... tp xper... hr ni kita ganti semua yer....
Weekend mmg payah nak online... kt umah dah terminate WiMAX... nak guna phone pon Maxis pnya line mmg x yah lah.... Call pun kadang2 1 bar je... baik xyah....

So budget hr Isnin, berpeluang aku nak post entry utk weekend... Isnin agak bz + aku diserang gastric yg mcm haram... kepala ting tong x hengat... Akibatnya 2hr mc Selasa n Rabu.... duk umah, mmg xde lah nak buat entry....

Hr ni letak apa yg teringat lah yer....

So last entry hr Jumaat bersamaan dgn 7 Ramadhan... kami buka....



Nc goreng my style... simple je ikan bilis dgn telur jer... Pastu aku buat kuih cara berlauk sket.... balance daging buat roti john tu.... dgn air kelapa.... pastu akak sebelah bg mee goreng.... baek hati betul akak sebelah.... tp aku x mkn pun mee goreng tu.... simpan buat sahur.....

so sahur pg tu mkn mee goreng dgn balance air kelapa..... mee goreng aku x amik gmbr, so pinjam je lah gmbr yg hr tu.....


ni bukan akak sebelah msk... ni yg version aku, puasa ke berapa ntah x ingat.... tp lebih kurang lah....

Buka hr sabtu bersamaan 8 Ramadhan... kami berbuka kt rumah ayah kt Kajang... Merangkap melawat ayah yg br lepas operate tulang belakang dia yg retak... seram aku tgk X-ray tu... Msk besi 4 batang kt tulang tunjang berhampiran tulang pelvik....

First time utk Ramadhan thn ni kitaorg g bazaar g beli mknn... Bazaar kt Jln Reko... tapak yg sama dgn uptown jln Reko... ayah request nak Laksam....tp prior tu requisition ayah tu beli mcm2 gak akhir... tu sbb aku seboleh2 nak avoid g bazaar.... apa yg dibeli....
  • Air tebu 2jug - RM8
  • Kuey Tiaw Goreng kawah - RM2.50
  • Bihun Goreng kawah - RM2.50
  • Karipap - RM2
  • Roti John - RM2.70
  • Laksam 2 - RM6
Total RM23.70 habis kt sana.... tp aku pnya mknn kuey tiaw goreng kawah dgn air tebu bercwn2.... tu jer... oh ye + karipap sebiji....
Kat rumah tu plak ada laksa goreng.... xlalu aku nak mkn dah... sebungkus keuy tiaw pon payah nak habes.. coz aku byk minum air.... yg ni xyah lah aku letak gmbr yer... kecuali kuey tiaw goreng ni... buat kecur air liur korang sket...



Sahur pg tu.... msk maggi Kari Sedap yg br tu dgn telur sorang sebiji.... dgn air nescafe... itu saja... terbangun dah kul 5 mana sempat nak msk beria-ria sgt... maggi pon sodap....


Lebih kurang camni lah maggi kari aku... tp aku x letak sayur... just telur je... ni gmbr pinjam dr google yer....


Buka hr Ahad bersamaan 9 Ramadhan....
Lepas sehari suntuk berjalan x hengat dunia... ke IOI, ke warehouse sale OK Baby, ke Hero... ptg tu aku msk ni.....


Nc ayam... simple jer..... sahur pun ulang lauk sama lah.... siap tapau utk breakfast anak2 dipg Isnin kerumah nanny nyer....

Ok lah... stop smpi sahur hr Isnin bersamaan 10 Ramadhan dulu k.... sbb dah agak pjg entry ni... nnt sambung blk....
Blogger pon dah mcm bengong xkasi aku nak kecikkan gmbr ni... so terpaksa mskkn menu buka hr Isnin, Selasa, Rabu dlm entry besok k....

Selamat berbuka semua.....










Friday, 27 July 2012

Sahur n Buka ep:5

Assalamualaikum.....
Smlm aku balik awal.... Niat hati nak masak senang je smlm... tp niat dr kelmarin yg nak buat roti john musti diusahakan juga.... dan berjaya....


Ini lah hasilnya.... dibuat drpd 2 biji roti hotdog..... hihhihi mmg bersepah je rupanya... janji sedap... roti tu tergaring plak sket....


Ni plak proses pembuatannya..... aku letak setebal-tebalnya... 3biji telur ni... almaklum homemade... kalau kt bazaar ramadhan tu nipis je dagingnya... mcm xde pon.... huhhuhuhu....


Aku x mkn nc smlm... just mkn 3 ketul roti john tu... n bergelas2 air kelapa... pastu xlalu mkn nc dah.... Nc ada.... En. Daddy mkn nc dgn lauk ni....


walaupun bukan gmbr mlm td, tp ni aku punya gmbr bukan pinjam google k... xcaya leh tgk kt entry "cencaru sumbat" ni yg aku buat ms buka last year.. mlm td aku buat camni juga.....


Utk budak2... aku buat sup suun dgn kentang... Kek Ebby panggil Mee... Ni gmbr pinjam, coz aku x amik gmbr.... n aku punya x letak pucuk or cili... just tumis bwg letak ikan bilis sket suun n kentang.... mmg favorite diaorang....

Mlm kul 11 in law aku dtg bw kakak ipar aku yg dah semakin teruk conditionnya... utk treatment session dia kt PPUM esok... dia bw dr umah, tembikai kuning yg dah siap dipotong dan juga msk asam pedas ikan jenahak dgn timun......



Sahur aku pg td.... lauk2 itu lah... ulang mkn ikan cencaru n lauk yg mak bw.... ada gmbr x eh? sat nak try google.....

x jumpa lah plak.... tp aku terjumpa gmbr ni.....


Gulai tempoyak letak timun.... ish ish ish... timun ada kt umah... tp ikan xde... ikan bilis pun boleh lah..... serius, favorite den ialah tempoyak... what ever type of cooking... yg mentah pon den sobat.... sedap nih....

Tp sayang En. Daddy x mkn tempoyak... kesian kan aku mkn sorang2 je tempoyak kt umah....
Akan jd menu mlm ni ke tempoyak? tggu jelah.....

Assalamualaikum......

Thursday, 26 July 2012

Sahur n Buka ep: 4

Assalamualaikum......

Smlm punya menu berbuka kalau ikutkan yang aku msk simple jer.... tp jd sgt mewah selepas ada sesi bertukar juadah dgn akak sebelah.... at first aku sebenarnya nak try buat roti john... tp disbbkan blk lmbt... n daging pon x sempat defroz.... pastu aku teringat plak kt hotdog ikea  yg RM3 + softdrink tu... so xjd buat roti john.....


Jd le menatang ni...... mustard pon xde... aku pki mayo je.... Tp xkan mkn hotdog je kan... So hotdog ni jd appetizer... n the main course is Ketiaw Goreng.... aku saje habiskan sebungkus ketiaw... sbb rasa malas nak msk sahur nnt... semangkuk penuh jdnya.... nin dia yg aku punya portion saje....


Cili jeruk kicap wajib ada ok.... nak kasi habis yg ni pon payah... sbb aku dah tala hotdog sebiji dulu.... Apa yg akak sebelah bg smpi jd penuh meja aku... Ni dia meja mkn aku smlm....


Akak sebelah bg semangkuk besar mee kari.... x berusik pun mee kari tu time buka.... Akak sebelah ni cam tau je mee kari dia tu dah jd favorite aku... every puasa dia akan buat mee kari n bg kt kitaorg.... mmg best sgt mee kari dia hokey....

En. Daddy pon dia tala ketiaw aku dulu... xmkn mee kari tu pulak... Alamatnye simpan utk bersahur lah mee tu.... aku terlupa amek gmbr mee kari tu solo solo.... tp xpe kita pinjam gmbr kt google kasi kecur air liur skek, biar semua org teringin nak mkn mee kari buka hr ni.....
jap eh... nak cr gmbr jap.....


Lebih kurang cenggini le mee kari akak smlm.... ada taugeh n sawi.... tp aku takut dah berlendir pg tu... so aku xletak.... kerang byk giler... yummey....

Air time buka tu aku minum cincau kelmarin jer.... ada lebih segelas besar yg aku dah sejuk bekukan... sgt fresh ok... pastu utk En. Daddy aku buat nescafe tarik ais kurang manis.... ni gmbr pinjam gak....


Ok lah.... itu saje utk sahur keenam dan buka kelima..... mlm ni xde idea lg.... nnt akan dipikirkan....
Rasa nak buat bahulu plak... huhuhhuhuhu.... stok raya nnt.... budget kureng utk beli kueh... kita buat yg simple2 jelah thn ni....

Assalamualaikum....





Lagu kegemaran anak aku setelah dihangitkan


kui kui kui.... layannnnnnn.......
Budak2 tu suka version hangit ni jugak...
Busuk gila eh malu gila eh.......
huhhuhuhuhuu....

Wednesday, 25 July 2012

Buka n Sahur ep: 3

Buka smlm, buka ringkas je... habis masak siap boleh lelap jap... cepatnya aku msk... kui kui kui....
Berbuka hr ke 4



Di mulakan dgn kurma.... pastu minum air cincau... Beli cincau yg dlm tiub tu kt Tesco kelmarin... Cincau yg ada rasa laici sket.... Habis msk lauk, potong cincau ni....  Ini bkn gmbr sebenar... aku lupa nak snap.... Pastu mkn nc with ikan kerisi msk taucu dan juga sawi goreng bodoh2 jer..... Jambu tu bkn gmbr sebenar... Jambu yg aku beli kt pasar last week... yg smlm tu last biji pnya... Favorite Kak Ebby.... tiada buah lain yg dia mkn kecuali jambu....

Untuk sahur pun kitaorng ulang lauk sama... aku just msk nc... coz nc buka dah habes... Aku just tmbh stock sambal belacan yg aku dah buat 2 3 hr lepas gaul dgn tempoyak utk naek kan selera.....
Meh buh bkn gmbr sebenar..... aku sorang je yg mkn tempoyak kt umah tu......


Jd itu saje lah menu utk smlm... dan pg td.... mlm ni cadang nak buat goreng2 je.... nak goreng apa blum tau lg.....

Daaaaaaa...................

Tuesday, 24 July 2012

Sahur n Buka ep:2

Huhuhhuhuhu..... agak memberangsangkan visit kt blog kalau citer pasal mknn bulan2 puasa ni kan..... huhuhuuuhhhuu.....

So apa menu berbuka hari ketiga smlm?


Menu paling simple aku rasa... cost preparation take xsmpi half an hour.... Yelah, blk kul 5 tp smpi umah kul 6.45... apa je lg yg boleh dimasak dlm waktu yg singkat tu... goreng2 jelah kan..... Mee goreng basah dgn buah buahan.... kicap tu bahan wajib dlm mknn aku kot.... tp ni aku buat cili kicap.... huhhuuhuuu....
Air limau je.....

Menu sahur plak.... aku ter bangun kul 4.15... terus msk nasi putih.... mkn panas2 nasi putih mmg sedap.... pastu daging aku dah siap kuar kan dr mlm td lg... Aku buat daging goreng berlado jer... 1 lauk je pg td... malas nak bebanyak lauk... aku cuba utk berjimat cermat....


Pun aku mkn dgn kicap juga... Mr. Daddy dia tmbh serunding daging sket.... habis 1 1/2 pot nasi... mkn nasi panas2 mmg berselera....

Hari ni belum tau lg nak buka apa.... pikir jap lg lah... tp ikan kerisi dah defroz dah pg td... so hr ni probably menu ikan lah... msk apa belum decide lg...

Nak zuhur jap....

Assalamualaikum......

Monday, 23 July 2012

Menu sahur dan berbuka

InsyaAllah kalau x lupa aku akan update setiap menu bersahur dan berbuka aku kt dlm  blog ni hr hr starting from today....

Disebabkan aku br terpikir pasal ni hr ni so, siaran tertunda utk puasa pertama dan kedua akan di upload dlm entry ini saja.... so utk menu buka mlm ni dan sahur utk besok akan diupload besok lah....

Sahur pertama Ramadhan 1433,


Nasi putih bersama kerisi goreng dan jugak sambal tumis ikan bilis...... sahur berdua, n tetiba Kek Ebby bgn nak mkn juga.....


Buka pertama Ramadhan 1433,


First round mkn nasi putih dgn asam pedas ikan merah.... asam pedas musti mkn dgn kicap... 2nd round after terawih mkn bihun sup tulang plak..... air sirap+sunquick.... Buka dgn sepupu sepapat yg sgt ramai kt umah M.Long... terawih pun reramai kt umah jer.... so lepas terawih suma stock layan bihun sup utk 2nd round.....

Sahur kedua,



Sahur kedua x brapa nak selera sgt, ulang lauk buka kt umah MIL jer... tempe pon dah sejuk... tp bedal jelah... ada tempoyak aku boleh mkn dlm mata terpejam pon.... nasi putih dgn kuah kari sket je, ikan x mkn... kari musti mkn dgn kicap jugak....

Buka kedua,



Berbuka dgn PIL family, menu yg simple jer.... Aku mkn x byk coz ada problem dgn tekak+telinga sket smlm.... Air sirap n kurma sbg pembuka.... Coklat kinder joy ni BIL beli utk bebudak kecik suma tp Kek Ebby x mkn, coz dia nak mainan jer... so aku yg mkn... sedap n mahal menatang ni....
Pas mkn cekelet tu aku amik nasi putih dgn ikan gelama masin sket n batang keladi asam pedas tu + kicap mesti ada....

Sahur ke-3,


Balik dr rumah PIL dah lmbt... kul 11.30pm br smpi umah... n aku xde tapau pape pon utk sahur... Plus letih melampau x tau nape.... So sahur pg td aku just msk Mee Suah dgn telur jer.... simple n kenyang.... 

Ok... habis ganti siaran tertunda....
Nntkan menu berbuka mlm ni di entry besok k....

Selamat Berbuka semua.....