Followers

Wednesday, 25 December 2013

Promosi Back to School!!!!



Sabar!! sabar!!
Saya x jual apa2 pun eh.... hhhehehehehe...

Korang ada anak2 yg baru nak msk darjah 1???
mesti teruja kan...
My Tecik2 Molek aka Kak Ebby masuk darjah 1 2015....
Untuk tahun 2014 nih... aku berjaya memboloskan diri Kak Ebby  ke dalam Pra Sekolah SK Cyberjaya...
satu2 nye sekolah rendah yg wujud kt Cyberjaya nih...
Untuk darjah 1 pun aku dah register utk masuk ke sekolah yg sama... cuma result je blum tahu lg...

Bukan senang nak dpt msk Pra Sek nih... ramai opis mate aku cube nak daftar utk anak2 memasing utk msk ke Pra Sek kt kawasan rumah memasing... tp x berjaya...

Alhamdulillah... rezeki Ebby dpt plak Pra Sek kt Cyberjaya nih... dah lah Cyberjaya ni ada 1 je sekolah rendah... dah lah alamat rumah mmg jauh... mcm mana boleh dpt pon aku xtau...
tangga gaji pon kalo ikutkan x dpt.. x rugi aku cuba walaupun aku ingat memula xde harapan nak dpt... Alhamdulillah lg sekali.....

So biar jelah... Kalau Allah dah kata itu rezeki kami... maka ia jd rezeki kami...
Alhamdulillah syukur....

So apa yg istimewanye Pra Sek smpi susah sgt nak msk???

1st, bilangan muridnye sgt limited.... Sek Keb Cyberjaya ni br je buka 1 lg kelas... menjadikannye total 3kelas semuanya... pastu yg apply bukan sikit2... ratus2 bak hang...
2kelas 6thn... 1 kelas 5thn... kelas utk 6thn ditambah 1 lg... setiap kelas ada 25org sahaja...
Normally sek sek keb yg lain ada paling byk pon 2 kelas...

2nd, keutamaan diberi kepada parents yg berpendapatan rendah... mana yg gaji ribu2, mmg payah nak dpt... melainkan ada org dlm... tp aku mmg xde org dlm eh!!! benar xbohong....

apa yg buat suma org nak mskkan anak ke Pra Sek???
sbb paling penting... ialah ianya PERCUMA...
xyah bayar se sen pun... siap ada breakfast hokey!!!
baju sekolah n buku sekolah je kena beli sendiri kt koperasi sek.... buku pon xde lah mahal sgt...



apa lagi???
Pra Sekolah bagus... sbb guru2 nye lepasan maktab perguruan... bukan mcm tadika2 biasa yg amik cikgu2 part time yg grade dr jurusan2 yg x berkenaan dgn pendidikan... bukan lah nak kt cikgu part time x bagus...
tp kalo bukan minat dia xkan dia belajar course lain kan? kan? kan?

lagi...
waktu sekolah sama mcm sek keb... 7.30pg, tp habis pukul 12pm... awal sket lah dr sek keb... ini bagus utk pendedahan nak msk darjah 1 nnt...

ada lagi...
once dah dpt pra sek kt situ... insyaAllah proses utk kemasukan darjah 1 ke situ akan jd lebih mudah... senang kata... confirm dpt lah... pastu adik2 pun senang nak register kt situ in future...

Macam mana nak apply utk Pra Sek???
1st check dulu kt sekolah yg korang target tu ada pra sek ke x....
Borang2 akan di keluarkan oleh pihak sekolah itu sendiri... xde online2..
Biasanye borang akan dikeluarkan dalam bulan Ogos setiap tahun... msk je bln 8 korang g lah lalu2 kt sek tgk2 kot2 ada bunting yg derang gantung kt gate sekolah... borang permohonan boleh diambil di pejabat sek...permohonan tutup bile... biasanya sek akan letak bunting mcm tu...
So kena sendiri alert... aku siap mark kt kalendar n letak reminder kt phone...
Pastu g lah amik n isi borang segala...
jgn terperanjat, sbb dia mmg akan minta payslip parent... and copy mykid n mykad semua kena cop pengesahan ketua kg/pegawai kerajaan gred A/ dan seangkatan dgn nye...
so be prepared... bile dah hntr, next step ialah berdoa permohonan korang berjaya...

amboi... mcm nak msk u... siap nak payslip bagai... mcm nak buat loan pon ada jugak...

tp mmg mcm tu prosedur dia... biasalah kerajaan....
hahahhahahaha......

Utk anak2 yg mmg dah sekolah, dah ready ke barang2 and baju sekolah derang???
sempat lg last minit shopping ni...
Next week je tinggal...
CEPAT!!!!
Beli ikut kemampuan bukan ikut kemahuan..

Bijak membeli, menang memakai!!!





Tuesday, 24 December 2013

AZAM 2014

Fuh!!!
Lama giler x berblog....
Bukan xde masa.... tp mood and feeling2 nak menaip tu xde....
nak buat camne???
Bukan xde cerita nak cerita... banyak... tp ntah lah....
Sempena nak msk tahun br lg beberapa hari lg nih... aku nak citer pasal AZAM lah...

Selama ni aku xpernah ada azam tahun br.... Tp 2014 nih... rasa nak letak list lah....
and antara salah satu benda nak di mskkan dlm list nih ialah... berblogging secara consistent... xmo mcm beskot lg dah...

sO apa azam tahun br korang???? nak beli rumah ker?? nak beli kereta ker??? nak kahwin ker??? nak tmbah bini ker??? Ooopss!!

Walau apa pun azam tahun br korang.... just nak remind!!!!
Azam bukan wish list ek!!!
Azam ialah effort korang utk penuhkan wish list korang tu dgn titik peluh sendiri...

Kalau setakat list kan macam2 suma org pon boleh...
Wish list aku pon byk... x terkata byknye... tp bukan semua mampu ku miliki...[chewah]...
So antara wish list yg mungkin boleh ku miliki ialah: -


  • Nak completekan rumahku syurgaku... [under wish ni ada berderet list kecik2...] suma kena ikut keperluan dan priority lah ek...


  • Nak naik Gunung Kinabalu sampai puncak.... [pon ada list kecik yg byk utk preparation..] pon kena ikut keperluan dan priority jugak... 
  • Nak sambung breastfeed my Bolat smpi 2thn... [kena usaha lebih sbb supply dah semakin kurang]
  • Nak maintain berat badan yang ideal and live a healthy life... [nak kekal active mcm dulu2]
  • And paling aku nak capai ialah belajar tidak tinggalkan solat 5 waktu... and belajar utk dekatkan diri dgn Allah... saban tahun aku cuba... tp blum pernah perfect lg... kalau lah dpt ku kawal nafsu dan godaan syaiton... aku nak cmpk jauh2... Ameen...
  • oh!!! xlupe... nak terus menulis di blog ku ini secara consistent... xmo jd chipsmore lg...

Rasanye, buat masa ni tu jelah wish list aku... hopefully tercapai hasrat ku....
dah pegi buat list korang sendiri....

Thursday, 22 August 2013

Format gambar passport dah tukar!!!!

As Salam,

Sapa yg x de nak buat passport recently sure xtau yg skang format gmbr passport dah bertukar yer... bukan lagi warna biru... Sile amik tahu kawan2, supaya nnt x membazir g print gmbr passport kaler biru lg...

Kalo xcaya bleh gi check kt website imigresen...


Bukan lagi biru kawan2... skang dah jd warna putih... spesifikasi mcm gmbr kt atas ni...
Siapa yg agak2 nak print sendiri utk jimat uwang... boleh le guna apps kt website Persofoto ni...

Al-kisahnye kenapa aku bercerita pasal gmbr passport ni???
Sbb kena sediakan dokumen n gmbr utk Pre-School regirstration Kak Ebby...

Sekian...

Wednesday, 14 August 2013

Takoyaki yaw!!!




Atas permintaan ramai... aku terpaksa menulis semula di blog yg dah expired nih... (cheh!!! ramai lah sgt permintaan)

hehehhe... memember minta resepi Takoyaki jer.... aku dah berjaya merasmikan acuan takoyaki versi melayu... sebiji mcm acuan bahulu... tp dia bolat jer... besor plak tu... besar dr takoyaki pnya acuan lobangnya tu... mkn 4 biji pon kenyang dah....

Oh!!! ok resepinyer....

Bahan2 sosnye

1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula

Sos nih boleh juga digunakan utk okonomiyaki... sama je... aku kurangkan gula, n tmbh kicap manis sbb nak jimat worcestershire sos tu... benda alah ni nyampah nak cr... Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos jadi agak pekat.Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos picit2 tu... sos ni juga tahan selama sebulan kalo simpan elok2 dlm esbok...

Bahan2 batter nye

1 cawan tepung gandum (kalau ada tepung takoyaki lg sedap)
350 ml air
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur

Bahan2 isinye

Suke hati korang nak letak apa... sbb korang yg nak mkn... aku letak crabstick, ayam, sosej pon boleh, octopus, udang, kobis cincang, daun bawang, and nak letak cheese pon boleh suka hati...

Cara2 nye

Bancuh suma bahan batter n gaul dgn whisker smpi sebati n x berketul... batter ni cair mcm nak buat kuih cara or ketayap... msk dlm jug, supaya senang nak tuang...

Panaskan acuan... n sapu minyak... agak2 dah panas tuangkan batter melimpah ruah pon xpe, n tabur segala isi yg korang nak letak td... pastu tutup sket dgn batter semula... biar msk n rajin2 lah terbalik n tambah batter biler perlu... kena pandai.. nak explain secara bertulis payah... ada baiknye korang search aje kt youtube byk video yg ada tunjuk cara2 nak terbalik2kan takoyaki... kalo buat sendiri boleh buat rangup2... guna api beso.. xpe... dia rangup di luar n moist di dalam... aku suka letak kobis bebanyak..

Bile dah siap, hidangkan....

Bahan2 yg biasanye org tabur atas Takoyaki sama gak mcm Okonomiyaki....
Serbuk nori (seaweed) aku xde yg serbuk aku beli yg keping2 pastu gunting jd slice2
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas ) kt jusco ada jual
Mayonis
dan juga sos nye....





Bukan takoyaki aku ni... org lain punya....

So boleh le try yer....









Friday, 5 July 2013

Pijak semut pon x mati


Pasal apa ada peribahasa "Pijak semut pun x mati"?
Sebab, kaki kita bukannya rata.. camne semut nak mati...
Tapi ada jugak org yg kaki rata...

Macam mana sebenarnya nak halau semut yang bermaharajalela kt umah kita... Sini ada 6 cara nak halau semut... mmg aku copy paste... dlm BI, nak translation ker?
Aku malas nak translate... korang kan pandai... translate sendiri lah k....

6 ways to eliminate ants in your HOUSE!



1. Egg shells
... Took several egg shells and cook it for a while until it become yellowish (not seared), squash the egg shells into powder form then scatter at the surrounding of ants lair and other places where most probably ants will appear.


2. Peppers
Peppers can drive away ants as well, drop some peppers at places where ants normally appear can drive ants away effectively, but just cant’t eliminate ants completely.

3. Charcoal
Ants are afraid of charcoal, put a few charcoal nearby ants lair after a few days your house will be completely “Ant-Free”.

4. Parsley & Celery
Ants are afraid of the smells of parsley and celery as well. Put some parsley or celery in your kitchen cabinet can keep ants away.

5. Lavender essential oil
Add in few drops of lavender essential oil in the water before you mop the floor every day, ants will never appear in your house again.


6. Baby powder
Sprinkle some baby powder at places ants always appear, in a few days ants will be gone automatically.

Senang je... boleh guna semua kaedah.. or salah satu... nak try 11 pon ok kot....

Ok mood sekarang... mood deco2 utk umah br... jom g PICC... ada expo...

Tuesday, 11 June 2013

Okonomiyaki 1st timer....

OKONOMIYAKI???
APo tuh???
Adik beradik Isa Miyaki ker???
Hahhaahahhahaa....
Ia adalah sejenis pancake Jepun yg diperbuat drpd sayur kobis dan apo sajo yg ko nak letak...
Okonomi bermaksud "apa yg ko nak"
Yaki plak maksudnya "msk" /"grill"
ni bukan memain nih... nih betul pnya makna ni... xcayo???
check sini
 

Dah lamo teringin nak buek bendo alah ni... tp xberkesempatan... smlm berjaya juga...
Dah berzaman aku beli fish flake tu... atau nama Jopun nye... Katsubuoapokobondoentah... hhahahahhha...
 
Camno nak buek???
Sonang yo....
Apo yg ada dlm esbok ko... buleh bubuh dlm menatang nih... dah namo eh "Apo ko nak?"
tp bahan utamo eh... musti ada:
Kobis
Tepung
Telor
 
Peh tu, ah... dipotong, dicincang kobis ko tu.... byk mana... suko hati ko... tmbh carot buleh, tmbh spring onion buleh, tmbh shitake buleh... apo yg ko nak tmbh ha tmbh... 
Pastu ko bancuh tepung gandum dgn air.. mcm nak buek cekodok tu... tp biar cair sket... mcm nak goreng pisang... msk hondashi, kalo xdo ganti dgn cube ayam/ikan bilis pon boleh...
kemudian msk le segala sayur yg ko dah cincang td...
dah jd cam nak buek cekodok kan...
 
oh!! lupa lak den... dlm tepung tu ko msk sket soda bikarbonat... pehtu kalo ko nak sedap, buleh gak letak isi ayam, daging, sotong, udang... apo yg ko nak lah...
org JOpun suko letak bacon...
Smlm yg den buek tu den lotak sosej yo... esbox den kosong... xmenyoping brg dapo laie...
 
Sosej tu, den goreng dulu dgn bwg yg den slice2...
Pehtu sediakan lah non- stick pan ko tuh... buh minya sket...
ahh tabur aduna yg cm cekodok td tu... buatlah ikut tebal yg ko suko...
buat nipis buleh, tebal bulih...
ok bile dah buh atas pan tu... lepek2kan dio... cam buek lempeng...
 
pastu susun le isi yg ko nak letak td kek atas dio... api kecih cukup... karang hangus lak.. agak2 dah msk, terbalik an...
biar 1 side lg msk.. pastu dah buleh hias dgn topping cam den buek tu... tabur sos okonomiyaki dgn fish flakes dgn mayonis dgn serbuk nori(seaweed)... sodap...
sos dia tu payah nak cr kt kodai... byk yg xsahih status kehalalannyo...
 
so nak selamat.. baik buek sendiri... sonang yo...
 
1cwn sos tomato/cili
1cwn sos whisterer (camno ejo eh xroti den) kalo xdo, kicap cair pun jadi...
garlic seulas (chop)
halia 1cm (chop)
1/4 cwn gula...
 
masakkan yo suma bahan smpi larut gula... n jd pekat sikit... dah siap...
 
cubo jgn x cubo...
 
 

Monday, 10 June 2013

Setepek kena kt muka!!!

Kisah ni aku bc dekat facebook lah cam biasa... yg penipu dan yg benar suma kt facebook skang ni...
biler aku bc... aku rs mcm kena penampo halimunan... berdama muka ni  dibuatnya sekejap...

Tapi aku xde lah sampai xtau nak bc langsung... tp aku rs segan bile bab nak buat hantaran and Quran tu berabuk hnya di jadikan perhiasan... Ya Allah dah berapa lama aku tidak menyentuh dan membuka kitab mu... Renung- renungkan dan selamat beramal... Cerita ni dikongsi utk peringatan bersama...

Kepade mereke2 yg nk menghantar dan menerime hantaran..pk pkkan

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil.. “Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran. “Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah. “ Ala , awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.. “Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ...

“Oh.. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“ Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.
“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta-merta.. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih. “Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd
“Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaanirrahim..ALL..MAA... RIII..!! ” berlagu Nabil. Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassyaitaanirrajim.. Bismillahirrahmanirrahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengaran suara gemersik Ustaz Sa ’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama,kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..” penutup Ustaz Sa ’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu. Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.

read this..


Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ......kerana Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda:-
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


Tuesday, 9 April 2013

New Member....

Assalamualaikum.....
Lama sungguh x update blog... cuti keje mean cuti berblog juge...
Hehehehe....
 
Utk reader2 yg xtau citer....#budgetbyknareaderlah.... kt fb dah basi dah... i dah tmbh sorang lagi girl in my family....
Introducing my 3rd junior....
 
 
 
Muka sebiji abg dia....
 
Nama sy Roszlin Eryna Arfa Binti Mohamad Roszuan
P.O.B: Hospital Putrajaya
D.O.B: 1st Februari 2013 (Hari Wilayah)
W.O.B: 2.9kg
Skang dah 5kg++
 
Detik2 kelahiran akan di update dlm entry lain nnt yer... den beranak sensorang... laki den xsempat nak tgk baby girl dia keluar....
 
Paling sekejap duk dlm labor room... xsmpi 10min... and she out....
And this time... i'm trying to fully breastfeed her...
 
 
Jom blk.....
 

Tuesday, 15 January 2013

Hansel & Gretel

Aku xpernah dengar pon fairy tales/bedtime story tajuk Hansel & Gretel nih... Tgk dia punya trailer membuatkan aku nak tau lebih lanjut pasal citer dongeng yg org kata popular... Sampai hr tu jd morning topic kt HotFm.... En. Daddy pon pelik apasal aku xpernah dgr.... Tp betul lah mmg aku xpernah dgr... hahahahaha... nmpk sgt kurang membaca... hahahhahahaa... Alah citer dongeng je pon... Penting ke nak kena tau? huhuhhuhuhu....

Disebabkan aku xtau... aku pun search lah... so skang dah tau.... huhuhuhu...
Citer nih pasal sepasang adik beradik yg hampir jd makanan witch/ahli sihir.... Diaorang kematian mak, and bapak diaorang kawen lg... Mak tiri diaorang jahat... Buat plan nak tinggalkan diaorang dlm hutan....

Tp si Hansel (Si Abang) bijak... dia tinggalkan serpihan biskut sepanjang perjalanan dgn mak tiri dia menuju kehutan... dgn harapan nnt diaorang bleh blk umah blk dgn jejak biskut tu ler... tp malangnye biskut2 yg dia sengaja cicirkan tu kena mkn ngan burung... So diaorang sesat juga lah kt dlm hutan....

Makin jauh berjalan... perut pon dah lapar... tetiba si Gretel ternampak satu rumah besar yg diperbuat dr cookies, candies, benda2 manis lah... Diaorang pon selamba je mkn cookies2 and candies2 tu tanpa diaorang sedar sebenarnya rumah tu witch yg mkn budak punya rumah...

So biler witch tu blk diaorang pon kena tangkap.. witch tu prepare bowl besar nak buat sup Hansel & Gretel... tp diaorang berjaya selamatkan diri and witch tu mati sbb dia sendiri yg jatuh dlm bowl besar tu and jd sup... and diaorang jumpa harta karun milik witch tu... pastu diaorang berjaya gak blk umah diaorang n mak tiri diaorang dah mati...

Citer Hansel & Gretel yg akan keluar wayang coming soon nih... plak version yg diaorang berdua nih dah besar n disebabkan sejarah diaorang yg bunuh witch tuh... diaorang jd Witch Hunter... dlm citer tu diaorang amik upah memburu witch...


Cer try tgk trailer dia... nmpk cam gempak... tp xtau le aku dpt tgk ke x... layankan ajer....



Thursday, 10 January 2013

L.O.V.E = C.I.N.T.A

Copied from my friends FB status....  touching hokey.....


** Moralful story** (it changed my thinking) must read:

My husband is an Engineer by profession, I love him for his steady nature, and I love the warm feelin...g when I lean against his broad shoulders.

Two years into marriage, I would have
to admit, that I am getting tired of it. The reasons of me loving him before, has now transformed into the cause of all my restlessness.

I am a sentimental woman and extremely sensitive when it comes to a relationship and my feelings, I yearn for the romantic moments, like a little girl yearning for candy. My husband, is my complete opposite, his lack of sensitivity, and the inability of bringing romantic moments into our marriage has disheartened me about love.

One day, I finally decided to tell him my decision, that I wanted a divorce.

“Why?” he asked, shocked. “I am tired, there are no reasons for everything in the world!” I answered. He kept silent the whole night, seems to be in deep thought with a lighted cigarette at all times. My feeling of disappointment only increased, here was a man who can’t even express his predicament, what else can I hope from him? And finally he asked me:” What can I do to change your mind?”

Somebody said it right, it’s hard to change a person’s personality, and I guess, I have started losing faith in him. Looking deep into his eyes I slowly answered : “Here is the question, if you can answer and convince my heart, I will change my mind, Let’s say, I want a flower located on the face of a mountain cliff, and we both are sure that picking the flower will cause your death, will you do it for me?” He said :” I will give you your answer tomorrow….” My hopes just sank by listening to his response.

I woke up the next morning to find him gone, and saw a piece of paper with his scratchy handwriting, underneath a milk glass, on the dining table near the front door, that goes…. My dear, “I would not pick that flower for you, but please allow me to explain the reasons further..” This first line was already breaking my heart. I continued reading.

“When you use the computer you always mess up the Software programs, and you cry in front of the screen, I have to save my fingers so that I can help to restore the programs. You always leave the house keys behind, thus I have to save my legs to rush home to open the door for you. You love traveling but always lose your way in a new city, I have to save my eyes to show you the way. You always have the cramps whenever your “good friend” approaches every month, I have to save my palms so that I can calm the cramps in your tummy.

You like to stay indoors, and I worry that you will be infected by infantile autism. I have to save my mouth to tell you jokes and stories to cure your boredom. You always stare at the computer, and that will do nothing good for your eyes, I have to save my eyes so that when we grow old, I can help to clip your nails, and help to remove those annoying white hairs. So I can also hold your hand while strolling down the beach, as you enjoy the sunshine and the beautiful sand… and tell you the colourof flowers, just like the colour of the glow on your young face… Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you more than I do… I could not pick that flower yet, and die.. ”

My tears fell on the letter, and blurred the ink of his handwriting… and as I continue on reading… “Now, that you have finished reading my answer, if you are satisfied, please open the front door for I am standing outside bringing your favourite bread and fresh milk… I rush to pull open the door, and saw his anxious face, clutching tightly with his hands, the milk bottle and loaf of bread….

Now I am very sure that no one will ever love me as much as he does, and I have decided to leave the flower alone…

That’s life, and love. When one is surrounded by love, the feeling of excitement fades away, and one tends to ignore the true love that lies in between the peace and dullness.

Love shows up in all forms, even very small and cheeky forms, it has never been a model, it could be the most dull and boring form... flowers, and romantic moments are only used and appear on the surface of the relationship. Under all this, the pillar of true love stands… and that’s our life… Love, not words win arguments.


Wednesday, 9 January 2013

WW - counting the day


Hehehehehe.... me at 37weeks....