Followers

Tuesday, 30 June 2009

Manjakuhappy Giveaway

Baru ku tersedar ada giveaway yg sgt menarik dari Manjakuhappy... itu pun setelah kubuka MomBloggers Planet... Actually Manjakuhappy merupakan online shopping store utk barangan kanak2 dan baby... Menarik juga kalau dapat diborong suma stuff kat sana...




Tarikh tutup penyertaan ialah hari ni ye... disebabkan baru hari ni ku perasan... ku usahakan juga utk mebuat kelima-lima cara utk menyertai contest ni...
Entry di blog ni cara yg no 4 ye... lepas ni nak kena buat email pulak....



ADA BERITA BAIK UNTUK SEMUA PESERTA!!! termasuk diri ku ini... (tak tau lah kenapa harini poyo teramat sgt)
Sebagai penghargaan Manjakuhappy berbesar hati utk memberi ini:

utk setiap peserta yg namanye tersenarai lebih dari 3 kali...
wah seronok ni... marilah menyertai contest ini... boleh beli cloth diapers bebanyak... mentang2lah baru nak berjinak2 dgn cloth diapers... cloth diapers aje yg kunampak...
Ok.. setakat ini saja entry hari ni... ada kerja sekolah nak kena buat.. jumpa lagi...

Friday, 26 June 2009

Soya Formula

Soya Formula: Save or Unsave for your Baby.... This morning while i'm reading my NST, this big tittle catch my attention; "Be Cautious on Soya Formula"... i keep reading to know what inside...

It says that soya protein is derived from a plant. The quality of its protein is generally considered to be inferior to human milk or cow milk protein. Soya lacks a certain amino acid that essential for the growth of young children. It also content excessive amounts of aluminium and phyto-oestogens. The long term effect on this substance on the health of the human body is still not clear.

This article also state that usually doctor in clinic will advise parents who have babies suffering diarrhea to switch to soya formula temporarily, reason for the advise is, soya can help to reduce diarrhea. But unfortunately there is no scientific evident can support this claim.

To read the article please open your NST page 22 or open your e-browse NST here.

Ok that interesting topic… my husband was thinking to switch to Soya formula a few month ago... and luckily I disagree because its expensive and its has a weird smell which I don’t like… so xjadi tukar… and today when I read the article in NST… fuhh!!! nasib baik tak tukar…
After reading this article I try to google about Soya Formula… and what I found is; this, that and this, also this one

Enjoy reading and if you are giving your baby with Soya Formula reconsider to switch to Cow Milk formula… its for your kids own good…
It is a pleasure to share this info with you guys…

Thursday, 18 June 2009

When Baby Wanted an Attention....


video

This baby kind of Super Actor... so adorable, yet i feel like to gigit dia ni... comel sungguh buat aksi cenggitu...

Enjoy the movie....

Wednesday, 17 June 2009

There's always gonna be another mountain

I can almost see it.
That dream I'm dreaming
but There's a voice inside my head saying
You'll never reach it
Every step I'm takin'
Every move I make
Feels lost with no direction,
My faith is shakin'
But I gotta keep tryin'
Gotta keep my head held high
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb
The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down,
but
No I'm not breaking
I may not know it,
but
These are the moments that
I'm gonna remember most
I've just gotta keep goin',
and I gotta be strong
Just keep pushing on, but
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb
There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose
Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waitin' on the other side
It's the climb
Keep on movin'
Keep climbin'
Keep faith baby
It's all about,
it's all about
The climb
Keep the faith,
keep your faith, woah

Monday, 15 June 2009

Contest Aksi Menarik

Ha sudah... Den dah ketagih masuk contest... pantang nmpak perkataan contest dah skang ni... xkisahlah hadiah apa... suma nak masuk... yang jadi bahan pameran Ebby ler... habis dah suma contest pasal anak... and nak mempamerkan anak... kali ni Mommy nak masuk contest yg dia anjurkan oleh MamA_Uzma:

Aksi Menarik Ketika Anak Tido

click Banner ni kalau nak tau lebih lanjut

Why??? coz Ebby memang suka beraksi time tido... and Mommy memang suka snap gmbr Ebby time dia tido... Sebenarnya ada byk gmbr Ebby yg menarik time dia tido... tp disebabkan syarat contest yg hanya boleh letak 1 gmbr je... terpaksa lah Mommy pilih 1 je gmbr Ebby yg menarik waktu dia tido... Its Ok... kita boleh buat satu entry lain yg bertajuk "Ebby Tido" lain kali..
Ok setelah di belek dan diteliti... Rasa nya gmbr ni kot yg paling menarik...
Why???
Ebby ada byk style tido... Tapi yg paling Mommy suka yg ini....

Ebby memang suka tido menonggeng yg menampakkan montot Ebby yang sangat mulat itu...
Name: Roszlin Ebby Amani Binti Mohamad Roszuan
D.O.B: 13.09.2008
For those yg rasa anak masing2 ada membuat aksi2 yg menarik time tido boleh ler joint contest ni senang aje....
cuma add MamA_Uzma kedlm bloglist korang,
pastu tepekkan banner contest kat blog korang,
follow MamA_Uzma, pastu
Buat entry khas mengenai contest ni,
letak pic menarik yg dipilih.. make sure 1 pic aje
sertakan nama penuh anak dan kenapa gmbr tu dipilih....
tinggalkan komen di sini bersama link ke blog anda...
dan tunggu keputusan yg akan diberitahu pada 6 Julai 2009...
Contest ni bermula pada 8 June 2009 dan berakhir pada 8pm 28 Jun 2009...
cepat... anda berpeluang memenangi hadiah menarik dari MamA_Uzma...

Friday, 12 June 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in Red Contest

This morning i was looking at my PC at office... what a another boring Friday...
Malas lah nak buat keja hari ni... jom menular di alam cyber...
Tup.. tup... tup... jumpa contest dekat MomBloggersPlanet ... Cutest Baby In RED...
Disebabkan Bucuk Banja Mommy memang the cutest baby of the world, ditambah pula dgn Merah yg sememangnye warna kegemaran Bucuk Banja Mommy... Mommy tegarkan diri utk mencuri tulang di office pagi ni... and buat entry di blog... Pagi ku yg asalnye BORING, dah xboring lagi... Godek punya godek, ada pun pic Ebby in RED dlm PC kat opis ni... Nasib baik.. Almaklumlah due date contest 15 June 2009... Nah lihat lah Bucuk Banja Mommy berbaju MERAH...

Oops!!! ni xnampak muka Ebby yg chomel

scroll lagi...

Ni nmpak muka....

tapi xnmpk mata Ebby yg sgt bulat dan Bersinar

xpe... scroll lagi...

Alamak!! pic ni sensored lah...

ada background of Daddy's nips... ouw... seksi lah Daddy

Kolar dgn lengan baju je merah boleh???

Ebby yg sedang mamai... br bgn tito

main RED rocker kat Drypers Carnival Ekano

Senyum.... Oops silap ni pink...bukan merah

Ebby ngantok nie... muka masam aje...

Mommy kacau Ebby tido masa ni..

Merah bunga kecik2 je kat bj Ebby... Ebby Middle name dia...

Fullname: Roszlin Ebby Amani Binti Mohamad Roszuan

D.O.B: 13.09.2009

e eh... besok Ebby 9 bulan...

Kenapa Ebby is the "Cutest Baby in RED" senang je sebabnye.. Sebab Ebby memang cute lah... Ebby kan gud girl... Mommy ngan Daddy g main futsal merata-rata, Ebby ikut je... xde byk kerenah pong... SAYANG Ebby... Mommy mana xsayang baby dia kan?
So if you guys nak joint contest ni... Sempat lagi ni... just follow this step....


Get a photo of your baby in RED (red dress/red shirt/red pant/red hat/red towel/red blanket… no! you can’t paint your baby red…ha..ha..ha)

Write a blog post about this contest with title MomBloggersPlanet Cutest Baby in Red Contest

Include your baby’s photo in the post and mention his/her name and date of birth.

Explain why your baby should grab the title “Cutest Baby in Red“


Include a link to this contest page, PhotoBook Malaysia and AliceWonders in your entry.

Leave a comment at MomBloggerPlanet with link to your blog post. That’s it! Easy peasy.

Thanks to the sponsors Photobook and AliceWonders....

Wish Ebby will be the "CUTEST BABY IN RED"














Wednesday, 3 June 2009

RM292,000 000 bukan sikit tau



Lagi2 bangunan runtuh.... minggu lepas bangunan kat Petaling Jaya runtuh.. Semalam kita digegarkan lagi dgn berita keruntuhan Stadium yg baru berusia 1 tahun... Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Terengganu. Dalam kejadian kira-kira 9.30 pagi semalam, hampir 60 peratus bumbung stadium yang berharga RM292 juta itu runtuh. Stadium itu merupakan gelanggang utama SUKMA 2008, dirasmikan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei tahun lepas.

Info

  • Dibina Mei 2006; siap 2008
  • Kos RM292 juta
  • Sebahagian daripada Kompleks Sukan Gong Badak bernilai RM500 juta
  • Kapasiti 50,000 orang
  • Mempunyai prasarana sukan bowling dan skuasy
  • Dimajukan beberapa kontraktor tempatan; kerja pemasangan bumbung dilakukan syarikat Korea Selatan
  • Stadium pertama di Asia guna sistem bumbung tanpa sokongan tiang

Persoalannya, bagaimana Stadium yg hanya berusia 1 thn boleh runtuh sedangkan RM292 juta dilaburkan utk pembinaannya... banyak ke sikit RM292 juta tu? DENG DENG DENG...

ha... tgklah gmbr sebelum dan sesudah...

Ada yang kata mungkin sebab struktur binaan bumbung yg tidak bertiang menjadi punca... tak logik kan... bak kata Muhyiddin, kalau rosak sikit mungkinlah... tapi runtuh... xpatut, xpatut... kerugian akibat keruntuhan tu je dah nak 25 juta... duit lagi... diaorang ni senang2 aje sebut juta2 kan?

Walaubagaimana pun... Alhamdulillah, sebab xde yg cedera...

Disebabkan kejadian itu Kejohanan Sukan Staff IPTA ke-34 terpaksa di alihkan ke tempat lain... kesian organizer, budget boleh buat grand2 kat stadium mahal... kena tukar tempat pulak..

teruk jugaklah keruntuhan itu..

Isu ni dibincangkan di hotChat Hotfm pg ni... ramai yg tinggalkan komen... sampai saya and my hubby nasib x bergaduh dlm keta tadi...

maklumlah dia kan org gomen... kan dlm surat khabar kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Terengganu nak siasat kes ni... yelah RM292 JUTA tu bukannya sikit... so sy just ckp je baguslah buat siasatan kemana duit berjuta2 tu pergi... suka2 je guna duit rakyat sampai berjuta2 pastu xsampai 2 thn bangunan runtuh... sy x mention pun org gomen amik rasuah ke apa... tetiba dia bising gi lah siasat dulu, xyah lah nak tuding jari kat governement je... katanya... Nasib baik dah nak sampai opis… perbincangan ditangguh kat rumah nnt ye daddy…. Terasa pulak dia… org xsebut gomen pong… last but not least,

Untuk semua government servant…. Kalau anda xsalah, jgn lah terasa…. Actually budaya rasuah ni bukan ada dlm government aje tau… tak caya gilah tanya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia tu… even dlm kehidupan kita seharian pun kita xsedar kita sedang memberi rasuah dan mengambil rasuah…

Sebagai penutup pos harini sy nak pki Nabil punya trade mark….
LU PIKIR LAH SENDIRI….
Pinjam jap ye Nabil…

Tuesday, 2 June 2009

ECPI

Yesterday, borak2 dgn my old friends dlm YM... her name Anem... biler ditanya keje kat mana katanya di BNM... borak punya borak... terkeluar lah pasal bisnes part time dia... iaitu menjual ECPI... what is ECPI? xpernah dengar? kat TV3, kat radio Sinar, kat magazine, and dekat surat khabar dah ada byk Ads dia... Its a drinking water with bla bla.... bla.... bla...
sy xtau nak explain... huhuhu...
Dengar mcm bullshit... n dah biasa kita dengar dari semua org yg menjual product kesihatan.... biasalah marketing... tapi when she said that 3 of our other friends also doing it and using it.... confident mula dtg... plus its my friends kan bukan org lain... dia sendiri pun minum air tu and ada perubahan...
tapi yg saya takut ialah.... side effect nye... dia kata biler keluar tanda2 seperti gatal2, pening kepala, keluar bintik bintik merah, sakit pinggang, dan sebagainya lagi... itu tandanya air dan segala benda yg terkandung dlm air tu bertindak balas ngan badan utk mengeluarkan segala jenis penyakit yg kita xtau pun kita sedang menhidapinya...
and she said, don't stop drinking the water... tp kalau terlampau2 tandanya tu... sampai sakit sgt slow down.. kurangkan dos...
i was thinking of making an experimens to my mom and my nenek.... my mom ada darah tinggi yg sgt tinggi.... my nenek kencing manis dah boleh dianggap teruk jugak coz she has to take insulin twice a day... imagine kena cucuk badan sendiri hari2 in order to survive... sakit tu...
tp Anem kata utk org yg berumur kena slowly takut badan xboleh nak tanggung... dia kata lagi, mula2 gula dlm darah akan naik mendadak, coz that thing sedang berusaha mencairkan dan mengeluarkan gula yg dah tepu dlm darah... takut nenek xleh tahan aje...
i'll try first la... biler dah tau apa yg air ECPI ni boleh buat, then baru bg mama and nenek try..
Anem kata dia mcm air masak aje... xde rasa pape... mcm air mineral... botol pun mcm botol mineral aje...
Sebotol 1.5liter=RM8.10 kira ok lah kalau nak dibanding beli water filter yg harga 2k+++ tu...
utk sesapa yg nak try boleh call sy dan nnt sy bgth Anem..
see ya in the next post...

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH