Followers

Tuesday, 26 June 2012

Kenangan Manis ber-tragedi

Bukan kenangan manis aku.......

16 Jun 2012 sentiasa akan jd sejarah manis ber-tragedi buat bestfriend En. Daddy si Do..... It his wedding, for sure kenangan manis kan.... apa yg tragedi nyer?

Majlis perkahwinan paling tragedi pernah aku attend lah ni.... dah lah jauh di Temerloh, dgn tgh bulannya lg, pitih kurang.... [aku xyah tgh bulan, msk gaji je habis dah duit] gaji buat byr hutang je...

Berani sungguh mereka buat keje, dekat kawasan kenduri org yg ramai2 ni.... selamba badak 3 biji kereta mereka pecah dan mencuri segala yg sempat dicapai....

Alaaaaaahai...... salah satu kereta itu adalah Persona SE merah kepunyaan aku..... hmmmm.... rasa nak nanges sambil suap lauk kenduri yg langsung dah x rasa sedap bile dgr kereta kena pecah....
Tp aku gagahkan menyuap nasi ke mulut Dak Bolat2 Encem yg xtau apa2... sedap je dia kunyah ayam msk marah tu aku tgk.... tp aku dah x lalu.....

ceritanya......
xsmpi 20min duduk kt table kenduri... tetiba wife Toran (BFF Mr. Daddy yg konvoi skali dgn kitaorg) datang dgn muka cemas...

"Wan! Wan! Sorry yer.... cermin keta korang dah pecah" katanya...

Mr. Daddy yg br sudah basuh tgn, n tgh menghirup sirap terus terbangun dari kerusi n berlari nak g tgk keta...

"Habis" perkataan pertama yg berlegar kt kepala hotak aku.....
"Confirm" perkataan seterusnya......
Toran parking sebelah kitaorg, wife dia g patah ke kereta nak amek bubur anak dia....
Dia pandang muka aku dgn muka serba salah.... alahai...

Aku masih tenang, menyuap nasi ke mulut Bolat Encem.... tetiba Mr. Daddy dtg blk, sambil termengah2... tnya aku

"Bawa beg x? Letak kt mana?"

aku dgn muka yg mcm dah xde perasaan, n yg pelik aku mcm redha je... n dgn x bermayanya jwb....

"x bawak, letak bwh seat" pastu dia pun berlari blk ke sana utk confirm kan yg mmg betul xde bawah seat....

Mula aku ingat keta aku sebiji je yg kena... mungkin naseb x baek... n aku terpikir yg dia nmpk Mr. Daddy punya playbook yg dia selit kt celah sit dekat gear box tu.... so aku budget dia sebat benda tu jugak... tp Mr. Daddy kata benda tu ada... dia x amik....

Aku habis je suap Bolat Encem, kitaorg pun keluar dari Dewan.... ada gak terdengar mc announce pasal pecah keta... n aku pun confident keta aku lah tu.... rupanya dia mention ada keta lain gak yg kena..... sbb bile kuar br aku nmpk ada keta sebiji lg yg dikerumuni org n tgh kecoh2 kt situ....

Tp diaorang x kecoh kt kereta aku pon.... rupanya kereta lg satu tu yg pecah tu kereta cousin kepada pengantin... n barang yg hilang dlm kereta tu termasuk juga barang pengantin.... Patut lah diaorang kecoh.....

Warghhhhh!!!!! nak meraung pun ada.... tp ms tu aku tetap tenang, senyum sambil geleng kepala.... pastu terdengar diaorg kecoh2 sblm kitaorg smpi ada sebiji lg dah kena pecah gak around kul 11-12...
Apalah bangang tuan punya rumah aka penganjur majlis.... pg td dah ada kes, kenapa lah x letak rela or org utk berjaga-jaga....

Kereta aku dgn Dewan tu dekat je.... kereta cousin Do tu lg lah dekat... keta aku selang 2 3 biji keta je dgn kereta cousin si Do... keluar Dewan terus leh nmpk keta tu.... buta ke semua org yg dekat dewan tu... xnmpk ke ada org pecah kereta.... ke diorang x amik pedulik...

Aku pun ikut 1 keta dgn Do yg masih complete berbaju pengantin warna purple, keris n tanjak pun x cabut lg pegi buat report polis.... Dah lah lembab Polis Mentakab.... nak panggil pegawai penyiasat n cameraman datang amek gmbr n finger print pun lembab... on standby tp x standby pon....

Balik dr balai g pasang cermin br terus, malas dah nak g balai blk.... dekat situ je kedainya... Tokey kedai tu kata hr ni je dah 5biji keta cermin pecah area situ.... Korang nmpk x, diaorang punya Ops besar-besaran....

Taubat pasni aku x nak g kenduri kt Temerloh dah......

Apa yg hilang? tggu lah entry aku next.... sbb aku masih bersedih....
Sob.... sob.... sob.......
Gambar sekeping pon x sempat amik... sbb tgh kalut.... nak kena tepon bank bagai.... nak block ATM card... Mmg tragedi lah.....

Tggu sambungan besok yer........................... sedey lah weh!!!!!


Wednesday, 13 June 2012

Wordless Wednesday



Mungkinkah???????
Wait and see...................

Wednesday, 6 June 2012

2 bln x bersiaran

Huish sgt lama x bersiaran... ntah lah... mcm dah malas giler nak menulis blog....
Hari ni plak tetiba terasa mcm nak update blog....
Tp xtau nak cerita apa.....

Bedal jelah... korang pernah dengar FanRun... Anjuran TM... Utk support team Malaysia ke Olympic...
Alah selalu kuar kt Hotfm iklan dia... aku tau pun dr HotFm...

Aku dgn bangganya telah register utk join FanRun tu... huhuhuhuhuhu...
Tetiba je rasa nak join lari2 cam tu... dulu ms sekolah, dak dak panggil merentas desa....
Tp bila dah dewasa sket ni, biasalah semua nak nmpk grand....
Kena lah tukar name yg glamour2....
Ada 2 kategori.... 7km n family run 3km....
Lama giler dah tinggalkan dunia lari berlari ni, xconfident aku leh lari 7kilo, so aku amik 3kilo je utk family and fun... umur minimum utk kategori ni 7thn...
So bleh ajak anak2 lari sama.... anak aku x ckp umur lg....
Register still open kalau x silap aku... check kt sini kalau nak tau details TM FanRun

Eventnya 17 June 2012 kt Dataran Merdeka... So mmg x sesuai nak panggil merentas desa coz kita nak merentas town KL... Dah dekat dah kan tarikh nye.... sebenarnya aku confident dgn x confident je nak lari.... boleh ke aku nak lari 3kilo ni kan? setakat main futsal yg lari sekali sekala pon kengkadang pancit...

Saje nak challenge diri sendiri... beside x rugi pape pon coz, boleh burn calorie, boleh dpt maddle kalau habiskan 3kilo, dpt baju panthera Malaysia lg... bj ni RM60++ xsilap aku...


Register FanRun ni RM40 je... dah untung dah kt situ...
Lagi boleh bg sokongan mantap kt kontijen Malaysia yg nak g Olympic yg dah xlama lg ni....
Excited + nervous... almaklum 1st time....

xde lah 1st time sebenarnya dulu ms sekolah selamba je lari 3-5kilo tanpa henti... tp sejak dah beranak pinak ni kurang active dah pon... jogging pon kadang2 bile ada masa... main futsal pun seminggu skali, kadang 2kali... mana leh compare dgn zaman remaja yg gemilang dulu... training hoki hari2... 5round padang bola hari2 pki padding keeper hoki selamba... tu sbb selamba je 3-5kilo non stop...

Supaya aku x termuntah ms berlari nnt aku skang ni sedang prepare utk menyiapkan diri aku utk larian tu nnt....
Baru je beli kasut... sbb kasut Bata aku dah tercabut tapaknya... kena lah beli kasut br.... cari punya cari kt Al-Ikhsan, secara x sengaja terminat kasut yg ada Nike+ punya potch ni...


Kebetulan... aku kan ada Ipod touch... so tetiba excited nak guna gadget2 ni.... Buatlah study sket... nnt aku cerita kt next entry pasal Nike+...

So start Monday kelmarin aku pun memulakan larian, blk keje g Tasek Cyber cuba lari 3kilo... Tasek tu 1 round 1kilo... so aku kena lari 3 round tasek...

1st day start lari blk, mmg rasa semput nak mati... mcm nak pecah dada aku ni nak lari 1kilo pon payah.... 800meter  je leh lari, jln kejap sambung lari blk, ulang smpi 3 round...
Dpt habis dlm 30min++... slow jugak lah tu....
Ni recordnya menggunakan Nike+GPS punya apps.... accurate jugak sebenarnya....


So target aku.... supaya aku bleh habiskankan 3kilo within 20-30min.... ada masa dlm 11 hari lg utk training.. bukan nak menang, sbb aku xsure ada hadiah utk top 100 ke tak, sbb dia kata semua yg habiskan larian dpt maddle... so menang kalah tolak tepi...

Target dpt habiskan larian within 20min-30min dah boleh berbangga dah... ada jalan sesikit pon xpelah... Kalau bleh kurang dr 20min lg terbaek....

So korang doa doakan lah aku berjaya mencapai target aku... ptg ni ada main futsal... tp sempat kot kalau nak lari kejap sblm main futsal...

Good Luck... sapa yg nak register aku rasa masih open lg registration dia... gi lah check...
Support Team Malaysia yg akan ke London nnt...

Go Team Malaysia!!!!!!