Followers

Friday, 23 November 2012

A Song for Gaza - 1mil like for the lyric

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

video

Tuesday, 20 November 2012

Hanya doa yg mampu ku kirim

"Ya Allah, kau permudahkanlah segala urusan saudara2 ku di sana... Kau selamatkan lah anak2 yang tidak berdosa.... Kau tenangkanlah hati ibu2, bapa2, dan anak2 yang kehilangan org-org yang mereka kasihi Ya Allah... Kau kurniakanlah rasa belas kasihan di hati musuh2 Islam YaAllah... supaya mereka tidak terus terusan menzalimi anak2 yg tidak berdosa... sesungguhnya hanya doa yang mampu ku kirimkan dari jauh.... Al-fatihah buat anak2, wanita2, pemuda2 dan pejuang2 Islam yang syahid disana... Ameen"


Hanya doa yang mampu ku kirimkan....
In Shaa Allah, akan ku cuba utk menahan diri dr godaan McD... walaupun br je weekend hr tu aku mkn Mc Wrap.... mengidam weh... and semalam berjaya jugak aku utk menahan diri dari amek sausage mc muffin free...

Nak boikot ke xnak boikot ke terpulang pada diri memasing... Dalam hati ni rasa bersalah tetap ada  coz selama ni selamba je mkn McD, n guna je produk2 yahudi.... tp apa kan daya pengaruh mereka terlalu besar dlm hidup kita...

Terlampau byk komen2 and pendapat2 yg dikongsi kt blog, Wall FB, Twitter pasal hal boikot memboikot ni.... aku x nak komen pape...

sekadar nak meluahkan rasa bersalah... itu saje...
Aku harap... doa yg ku kirim kan setiap hari dapat menebus rasa bersalah ku pada saudara2 seIslam ku yg menderita di sana....

Ya Allah, ko ampunilah dosa dosa ku... Ameen....

Wednesday, 14 November 2012

Adam & Hawa ep.46

Aku terlepas ep. smlm iaitu ep. 46... sbb smlm aku g shopping kt Tesco br kt Bandar Bukit Puchong... x sampai seminggu lg Tesco tu buka... org x putus2 lg... yelah suma org excited nak tgk tmpt br utk shopping groceries... Tggu le 2 3bln nnt lengang lah Tesco tu... dah le buka smpi kul 1pg...

Ooh!! melencong ke Tesco plak... Aku terlepas ep. smlm... Tp aku x kesah... Sbb apa? Sbb aku ada Astro on the go... ish aku rasa Astro ni dah patut kena bayar commission sket lah kt aku... Dah beratus kali aku promoted Astro on the go and Astro guide nih.....

Kat FB, kt group wassup, kt family member.... Kt opis... dah brapa ramai yg tetiba install Astro on the go kt tepon and even Ipad or Tab disebabkan and dgn bantua aku... ceh poyo giler statement... tp seriusly mmg ramai yg aku tolong hokey...

Oops terlencong ke Astro plak dah.... aku nak citer pasal ep 46 Adam & Hawa nih sebenarnya.... disebabkan smlm aku terlepas... so aku tgk td kt Astro on the go...

For me this is the best ep. setakat ini lepas Am & Ain kahwin... Episod2 awal yg kt tadika tu best jugak... but kt tgh2 yg si Ain belajar kt Australia suma tu, a bit boring juga pada aku... and last few episod bile Ain dah start x marah2 Am tu br le cam nak seronok blk tgk... And episod 46 smlm pnya episod, mula buat aku x sabar nak tgk next ep. blk....

click gmbr utk bc comment aku kt ctu.... huhuuhhu....
Apa yg best kt ep. smlm tu?... tu part yg gmbr kt atas tu... itu gmbr yg aku upload kt FB... bukan aku je rasa nak pengsan... ramai gak lg... kui kui kui....

Dialog yg buat aku tersipu2 n tersenyum sorang kt opis ni dikala org lain tgh lunch.. but me just lepak kt tmpt sambil tgk Adam & Hawa on my Ipad via Astro on the go... and the dialog are:-

"Jangan pandang Am mcm tu lah, Am xleh buat keja"
 
Kui kui... lepas tu dia pnya senyum gatal tu... adoyai.... En. Daddy kalo bc nih... confirm meluat... not only my En. Daddy... org lain pnya En. Daddy pon musti naek menyampah nengok isteri memasing tersipu-sipu kt umah mlm td... hahhahahahaha.... terima jelah Adam Mukhriz ni wataknye mmg handsome... hahhahhhahahaa....

But all Daddy sekalian... xyah lah nak rasa tergugat sgt... its just a "Watak"... bukan wujud dlm dunia realiti pon... Cool je ok....

Aku ulang 3 4 kali ek... part nih... rasa comel sgt ms nih... kui kui kui....

Bukan aku je yg rasa citer ni dah semakin cute.... cer tgk member aku pnya status lak... agak parah gak lah.....


sampai nak suh laki dia jd pilot plak dah.... hahahahahha....
Pastu yg ni berangan nak jd Ain plak dah.....



Penangan Adam & Hawa......

Nota kaki: Jgn marah ye Fs Kamaruddin.....

Thursday, 8 November 2012

333



Mat Salleh kata tu no setan... anak kepada 666 or half evil... tp kita xyah lah nak percaya plak... tu org putih yg kata.... Tapi....

Simboliknya 333 nih utk aku ialah.... entry INI merupakan entry yg ke 333 untuk blog Budak Br Belajar ni... and lagi... Blog ni dah 3thn utk thn ni... and ada lagi... aku mem-pregnant-kan [ske hati aku je memBMkan BI] my 3rd junior skang nih.....

ada lagi ker? oh... hr ni aku kena siapkan 3 memo nak hntr ke chairman office... hahahahha poyo je....

So sempena simboliknya no.3 nih pada aku... aku dgn murah hati nak bg give away kt sesapa saje yg tinggalkan comment kt entry aku ni.... yes sesapa saje...

Apa yg nak di give away?

Sesungguhnya aku pon xtau lg nak bg apa.... for sure mustilah bergantung kepada jumlah komen yg diterima and budget yg ada....

Mari mari komen... sementara aku tgh murah hati ni...




Wednesday, 7 November 2012

Jiwa kacau

Adeh....
My due is end of January, n maybe boleh msk February juga.... And my new house, is expected to be done end of this year...

Baru je register new account dgn TNB and Syabas... and last month br je signed MOT and settle legal fee for that.... korang rasa dah dekat ke nak msk umah?

Apa yg menjadi isu skang ni, n membuat jiwa ku kacau ialah....

  • aku xtau biler boleh masuk umah br..... so payah giler nak plan apa pun.... padahal berkobar-kobar nak pasang kitchen cabinet n deco deco ni... risau kalau2 aku bleh msk umah sblm aku beranak.... time2 sarat tuh... pergh, camne dgn plan DIY aku.... br ingat nak DIY utk jimat kos.... dah sarat mana larat nak buat pape... nak pindah pon tetiba bleh terberanak kang.... masalah gak kt situ.... apa2 pon boleh terjadi... kalau cepat pon bagus gak... aku dah xlarat nak byr 2 biji umah ni...
  • at the same time, anak dara aku tu dah patut msk tadika/pra sekolah and seangkatan dgn nye... tp persoalannya nak hntr sek mana? yg dekat dgn umah lama or yg dekat umah br... nak cr sekolah pon satu hal.... dah lah registration fee biasanya x boleh refund kan? kt mana2 pon mcm tu xsilap aku...  byk lak duit aku nak register 2 3 kali kt lain2 tempat kan... faktor lain nak kena pikir... sapa nak jemput g sekolah... nak transit mana? kalau aku msk dia tadika lmbt sket bleh ker? tggu settle bab umah suma... takut lambat sgt plak kan.... kesian kt dia nak kena tukar2 sekolah plak... take time plak nnt nak biasa dgn tmpt br lepas tu... aduyai.... pening palo den.... dah lah dr kecik duk ngan m.cik aku je... mana pernah g sekolah... kejutan budaya plak dia nnt... nak cr taska br pon satu hal nnt nih....
Is all about time lah.... semuanya nak serentak... buat otak aku pening...
Stress release please... ada sesapa nak belanja tutty fruity ker... supaya otak aku ni cool jap....
Argh....






Tuesday, 6 November 2012

60 hari selepas pemergiannya.....

Pejam celik pejam celik... hr ni msk 60 hari kakak ipar aku pergi bertemu kekasih sejatinya.... Al-Fatihah....

Aku pun x ingat aku ada post apa2 cerita pasal arwah kt blog ke tidak... tp xpelah... biar aku cerita kan serba ringkas pasal arwah....

Dia mmg masih muda... She just 34 this year.... muda lagi kan... MJ (Mak Janda) anak 2org... huuuhuhu... Dia ahli keluarga En. Husband yg pertama sekali aku jumpa.... aku selalu lepak umah dia ms bercinta dulu... ms tu belum jd MJ lg....

Dia penghidap Servical Cancer... mmg pembunuh no 1 wanita di Malaysia... stage 2 ms first time detact... itu pun setelah almost a year dia ada masalah bleeding yg serius ms period... and setelah kitaorg gesa utk buat check up..... alangkah bagus kalau dia dgr ckp ms tu... bleh detact awal...xpe lah dia dah xde pon....

Treatment start August 2011... 1st day puasa kitaorg teman dia kt spital n buka kt sana... tp ms tu dia masih kuat n xnmpk cam sakit pon....Dr. suggest buat 2 treatment serentak... Kimo and radioterapi serentak... so bulan puasa n smpi raya tu dia mmg duk kt umah aku, coz treatment kt PPUM hospital... Kami adik beradik lah yg sama2 hantar n amik dia setiap kali treatment... cost rawatan plak kitaorg tolong lah mana yg mampu... ms tu dia keje lg... n dia ni jenis yg sentiasa jd kesayangan bos kt mana pon dia keje... so byk juga bantuan dr bos dia ms tu... Dia keje sales promoter kt Singer menawan keluarga bahagia.... selain bantuan dr bos, kitaorg tolong dia usaha minta kt baitulmal dan JKM... sbb dia mmg layak dpt bantuan sbg ibu tunggal... duit KWSP dia pon berjaya dikeluarkan tuk support mana2 cost rawatan yg perlu...

Lepas habis kimo n radioterapi fasa 1st tu dia blk duk PD n keje blk... dekat 3bln gak dia keje... tp bos dia xkasi keje berat2... bagus betul bos dia tu.... n every month kena check up lah... Msk 4th month tetiba dia start sakit2 kt kaki... Bile g scan... n damn, that thing dah merebak ke merata tempat... yg xpernah nmpk pon ms every month check up tu... tetiba Dr declare is already 3 and going to be 4th stage.... laju gile sel cancer tu merebak....

Treatment disambung... start 2nd phase utk kimo... dis time agak kuat dos yg dia terpaksa terima... rambut start gugur... yg first dulu xde pon... n seperti yg semua tahu.. kimo tu mmg melemahkan... seluruh badan dia x mampu tampung dos tu... every time nak kimo terpaksa admitted sbb darah x cantek... hb kurang lah, kalsium tinggi lah... tp dia berjaya gak habiskan 2nd phase tu...

Lepas tu Dr suggest utk amik 3rd phase kimo pulak... 3 session je kimo tu... dia just berjaya smpi 2nd session je... 3rd session dia sendiri dah give up nak amik... sbb terlalu seksa... Dia terpaksa bergantung dgn morphine utk bertahan... n masa tu, dia dah xboleh berjalan langsung dah... kaki membengkak... dah start pki adult diaper... coz mmg xleh bergerak langsung... Ms tu lah br aku terasa Ya Allah besarnya pengorbanan mak n ayah... MIL and FIL lah yg jaga dia, mcm jaga dia ms kecik2 dulu...

Sedih bile mengenang kan keaadaan ms tu... Anak dia 2 2 org periksa tahun ni... sorang UPSR and sorang lg PMR.... Yang paling sadis... dia pergi pd 8 September 2012... and UPSR is on 11 September 2012... and PMR next month... hopefully anak2 buah aku yg cerdik2 tu x terganggu lah emosi nye ms nak peksa hr tu...

Yes dia meninggal 21 hr raya... and aku ingat lg... seminggu sblm raya, dia admitted... n 3 hr sblm raya, aku n husband keluar opis awal semata2 nekad utk dischargekn dia dr hospital... no matter what.... Dr. mmg selagi boleh nak dia duk hospital gak.... nasib Dr tu professional.. berjaya juga bw dia keluar pas buka mlm tu... buka pon cam x buka je... janji dpt bw dia blk.... Supaya dia boleh beraya kt rumah dgn anak2 dia... n one more thing... ms tu kesian giler kt mak... dia tido atas lantai tau ms jg dia kt spital... drpd xsakit pon boleh jd sakit org tua tu...  kesian dia... Jasa ibu mmg x terbalas dek kita kan.....

Alhamdullillah tindakan kami tu betul n ternyata mmg raya kali ni raya terakhir utk dia....  n aku x nyesal gaduh n tanya mcm2 dgn Dr. tu.... pastu nasib baik ms tu ada lah duit sket... sbb Dr. tu xkasi bw blk naek keta... terpaksa sewa ambulance... n it cost us RM400++ dr PPUM ke PD.... mahal kan?

Panjang juga serba sedikit pon... huhuhuhuhu..... menitik2 air mata aku ms menaip nih... sedih n rindu pada arwah yg mmg rapat dgn aku...

Aku terkilan satu benda.... Close death relative leave aku di reject sebab sister in law x di kira close relative dlm terms and conditions opis aku nih.... x pasal2 dia amik AL aku utk ganti kan..... aku xkisah dia amik AL aku... yg aku kesah... n terkilan kenapa adik beradik spouse x dikira close relative... Adik beradik ipar dah jd cam adik beradik sendiri kan.... sedih aku...

So ladies out there... silalah g buat check up... pap smear terutamanya... supaya cancer cancer yg suka kt org perempuan ni x menyerang kita di usia muda...

Roslina Binti Abd Jalil, terima Al-Fatihah dr aku utk bekalan mu di sana... semoga ko tenang di alam br mu.... Ameen....

 
 
 
 






Monday, 5 November 2012

5th year and i forgot it... DAMN

Sedar x sedar dah 5thn jd bini org... dah 4thn jd mak budak....

3rd November 2007....
And today dah 5th November 2012...

Berdosa x? sebenarnya aku terlupa... huhhuhuhu..... Bkn lah hr ni br aku teringat... teruk beno lah pulak.... masa 3hb tu lah br teringat.... itu pon selepas he remind me.... aiyoo... byk sgt urat putus nih...
Xde celebration apa apa... even present from each other pon xde....
Giler cool laki bini ni kan...

Tapi sebenarnya, jauh kt dlm hati ni rasa bersalah tetap ada sbb aku terlupa tarikh penting kitaorg.... mcm mana bleh terlupa ek... aduyai...

Camne nak tebus rasa bersalah ni? cuba bg idea sket....