Followers

Friday, 20 January 2012

Zizan feat Kaka - Bawa ku pergi



Sila kan layan lagu yg cute ni... sekali dgn lirik yer.... video clip belum jumpa lg... tp unplugged dgn JOHARA at Era dah ada... gi lar search sendiri....

sekian terima kasih....

Wednesday, 18 January 2012

Apa SOPA ni?

Biler Wikipedia dan Wordpress buat blackout hari ni baru le ramai yg aware about SOPA. Atau nama penuhnya Stop Online Piracy Act.... dan tentunya keyword SOPA sgt hot skang ni.... so korang x tau apa benda SOPA ni? Bukan Sofa yg empuk kt rumah tu... no no no... let me explain

What is SOPA?

En. Google kata :-

"It's a proposed bill that aims to crackdown on copyright infringement by restricting access to sites that host pirated content"

Paham x? translate sendiri lah yer kalau x paham...

SOPA ni dah hangat diperkatakan di seluruh dunia sekarang... terutamanya di Amerika Syarikat. Niat murni pemberi cadangan iaitu Congres Amerika Syarikat pada dasarnya hanya lah utk membenteras Piracy di dunia maya. which mean bagus nak banteras cetak rompak...

Namun perlaksanaan SOPA ni dijangka akan memberi kesan yg buruk dan tidak adil bagi pengasas perkhidmatan internet seperti Google, Wikipedia, Facebook, Wordpress, dan byk lagi provider yang ada kt dunia ni.... payah le nak dpt maklumat di hujung jari nnt...

Memang lah cetak rompak itu salah, tp dlm negara sehebat mana pun it is possible to vanish piracy at one short.. Apatah lagi dengan kebanyakkan perkhidmatan berasaskan web sekarang, seperti YouTube, Facebook dan sebagainya menggunakan kandungan yang dijana oleh pengguna, maka mengawalnya adalah sesuatu yang sukar.

Dengan pengenalan SOPA, ia confirm akan memberikan kesan yang menyeluruh kepada perkhidmatan seumpama ini, dan memberikan kesan kepada penggunannya di seluruh negara, termasuk Malaysia.

Sekarang ni Wikipedia dan Wordpress dah menunjukkan bantahan mereka dengan membuat blackout... kalau korang cuba search kt Wikipedia hr ni page akan berubah jd hitam jer... mcm ni


Bayangkan kalau FB blackout?
Aku percaya mesti ramai jugak lah yg blackout 1 hr...
Sangap n rasa empty... hahahahahha
Kebanyakan blogger ada yg pki Wordpress sbg host blog... mesti merana gak sehari..coz xleh nak update blog...
Nasib baik Blogger x blackout...
Boleh aku update blog yg dah 3 hr berabuk ni... hihihihihihihi....

Tapi bukan mereka je yg protes... ada byk lg yg protes antaranya Google, AOL, Yahoo, Microsoft, PayPal, Mozilla, FourSquare, eBay and byk lg....

So kalau korang rasa nak protes juga... sila lah... coz kalau x protes skang, ada kemungkinan di masa2 akan datang no more free movie download, no free mp3 download utk korang lg... terpaksa beli cd saje yer.....

Jom blackout.... huhuhuuuhuhuhuuuuuuuuuu....

Saturday, 14 January 2012

Sukiyaki

Sukiyaki tu sebenarnya Japanese dish yg menggunakan hot pot... Biasanya, ingredient yg wajib ada ialah kepingan daging nipis, di steam dgn sayur, dan mungkin ditambah plak dgn tafufa, mee/udon/soba/ramen atau bermacam2 jenis mee lg... Biasanya sukiyaki ni dlm bentuk sup kicap... mcm nilah rupa dia lebih kurang...


Nampak mcm sgt sedap kan? Ishh!! mesti lah sedap... Sebenarnya aku bukan nak cerita pasal sukiyaki ni... tp aku nak cerita pasal Sukiyaki Song...

Sukiyaki Song tu nickname lagu tu je... Tajuk lagu tu yg sebenarnya ialah Ue o Muite ArukĊ.... Kalau korang perasan lah... pernah ada iklan misi bantuan jepun masa gempa bumi yg melanda Jepun 3 kali berturut2 tu, last year... yg clipnya disusunkan patung anime anime jepun diatas bulatan merah kt bendera Jepun tu... patung Naruto, Doraemon, Goku pun ada...  Background music dlm iklan tu ialah lagu Sukiyaki yg aku ckp ni...
Lagu tu nyanyian asal nye oleh Kyu Sakamoto... Lagu ni release di Jepun pada tahun 1961... Merupakan the one an only Japanese song yg masuk Billboard hot 100 in US... sgt popular lagu ni sampai terlalu byk version dan cover dlm pelbagai bahasa dah dibuat oleh penyanyi popular era tu... thn 60an...

Sukiyaki tu xde kena mengena langsung dgn lirik lagu tu sebenarnya... Mat Salleh yg cover lagu tu dlm album diaorang just bg nama tu coz senang disebut.... tu jer...

Sebenarnya lagu ni berkisarkan tentang seorang laki yg bersiul sambil berjalan utk meredakan hati dia yg sedih coz ditinggallkan oleh awek dia....
Lirik dia simple senang nak hafal... melody pun best... tp ada jugak yg version mat salleh yg translation nye x sama langsung dgn lagu asal... hanya amik melody dia jer...

Ni lah lagu dia cover oleh hihihihihihihi... KimuTaku aku.... saje jer bg korang dgr yg dia nyanyi... padahal byk lg version lain... dlm bahasa jerman pon ada... search aje sukiyaki... kuar le memacam version...
But this one by KimuTaku yg aku paling aku suka...
ENJOY!!!

oh yer!! ada satu lg cover yg aku suka juga...


Aku suka dak2 ni nyanyi coz diaorg combine dgn yg english version... sedap...

Friday, 13 January 2012

The 4 CAT!! Meow!!!

Four men were bragging about how smart their cats were.
The first man was an Engineer ,
the second man was an Accountant ,
the third man was a Chemist....and
the fourth man was a Government Employee.

To show off , the Engineer called his cat ,
'T-square , do your stuff.'
T-square pranced over to the desk , took out some paper and pen and promptly drew a circle , a square , and a triangle.
Everyone agreed that was pretty smart.

But the Accountant said his cat could do better.
He called his cat and said ,
'Spreadsheet , do your stuff.'
Spreadsheet went out to the kitchen and returned with a dozen cookies. He divided them into 4 equal piles of 3 cookies.............
Everyone agreed that was good.

But the Chemist said his cat could do better. He called his
cat and said ,
'Measure , do your stuff.'
Measure got up , walked to the fridge , took out a quart of milk... got a 10 ounce glass from the cupboard and poured exactly 8 ounces into the glass without spilling a drop.
Everyone agreed that was pretty good.

Then the three men turned to the Government Employee
and said , 'What can your cat do?'

The Government Employee called his cat and said ,
'CoffeeBreak...do your stuff.'
CoffeeBreak jumped to his feet.....

ate the cookies.....
drank the milk........
sh*t on the paper..............
scr*wed the other three cats...........
claimed he injured his back while doing so.........
filed a grievance report for unsafe working conditions........
put in for Workers Compensation...............and
went home for the rest of the day on sick leave.............



AND THAT'S WHY EVERYONE WANTS TO WORK FOR THE GOVERNMENT!!!


ITS JOKES EVERYONE...
RELAX....

Thursday, 12 January 2012

Daya Ingatan Korang Kuat?

Nak test kuat ker daya ingatan korang tu? meh try buat Face Memory test ni.... tekan je link start here tu.... and korang akan dibawa ke page yg ada byk gmbr... Just follow the instruction... It interesting...
cuba ler.....

START HERE

Korang masak?

Aku ada gadget baru utk org yg rasa malas je nak masak.... xyah susah....
Cuba korang try test tgk kt sini ALAT MEMASAK AJAIB....
Kalau rasa nak rembat satu dengan harga yg murah cepat le rembat coz aku sendiri x pernah jumpa gadget memasak yg hebat dgn harga yg murah cenggini...
xcaya click le SINI



Masak jgn x masak, melainkan masak semata-mata...............

Nota Kaki: Entry asal boleh.....

Wednesday, 11 January 2012

A Game of Shadows

Its Sherlock Holmes title la... I'm pretty sure you guys know this character, which is created by Sir Arthur Conan Doyle... Watak yg pertama kalinya di publish dlm bentuk novel ni wujud pada tahun 1887... lama dah dowh.... Ada 4 novel dan 50++ short story about Sherlock Holmes....

Dan ada 3 filem yg mengadaptasi watak Sherlock Holmes ni. First one is publish in 2009, starring by Robert Downey Jr. ala yg pelakon Iron Man tu... title Sherlock Holmes... aku br je tgk yg first ni kt HBO beberapa hari sblm tgk A game of Shadows.... Reason x tgk wayang... ms tu Ebby kecik lg end of 2009.. so x berkesempatan nak tgk wayang... Masa tu mmg byk missed citer best2...


2nd Sherlock Holmes was in 2010... but citer ni x msk Malaysia xsilap aku... Production pun x sama dgn yg first one... pelakon pun xberapa terkenal... so abaikan jelah yg ni...
3rd Sherlock Holmes movie is the one yg tgh ditayangkan di pawagam sekarang ni... Sherlock Holmes: A Game of Shadows... this one sama production dgn yg first one.. pelakon pun sama....

Aku tersuka plak dgn cerita ni bile 1st time aku tgk kt HBO last couple week... Dalam masa yg sama yg 2nd Sherlock Holmes tgh ditayangkn kt wayang... aku mmg berniat nak tgk yg br ni kt wayang... tp x best le tgk kalau x tgk yg first dulu kan... so ada le pasang niat nak beli dvd... tetiba HBO keluar... apa lg record le... tgk 10juta kali pon boleh...

Sherlock Holmes ni watak dia mmg x boleh dipisahkan dgn bff dia iaitu Dr. Watson... Memang best friend giler2... smpi Dr.Watson nak kawen pon dia boleh hasut member tu dgn keburukan selepas kawen... mcm2 ler...

Watak yg dibawa kan oleh Robert Downey Jr. kalau xde adegan or dialog lawak bijak mmg x sah.... Mcm dlm Iron Man... dlm serius ada lawak yg xleh belah... sama juga dlm Sherlock Holmes ni... mmg lawak gila lah A Game of Shadows ni... mcm harem perangai nyer.... Lawak, Serius, Sedih, Touching... semua complete....

Aku tgk sensorang dekat Alamanda ms org tgh solat Jumaat... sempat habis... and aku smpi opis kul 3.15... Al-Maklum "BAPAK" aku punya opis le kata kan...Har har har har [gelak setan]..... Tp memang enjoy tgk citer ni...

Ending dia sedih coz Holmes mati lemas dgn watak Prof. Jahat tu... apa nama dia ek... lupa plak aku... tp [hihihihihihiiihhi] korang tgk sendiri lah... aku malas nak citer lebih2... Mmg best gilak...

Gi tgk cepat kt wayang..... Dari 5* aku bagi 6*.... amik ko terlebih2 plak... Bleh?
Ni sebagai pemanas... ni tgk trailer dulu...


siut la blogger ni ntah apahal button upload gmbr hilang dr pandangan... aku nak letak gmbr lah weh....
Di sebabkan aku xleh nak upload gmbr... aku letak trailer je lah...

Thursday, 5 January 2012

Ghost Protocol

Langsung x mengecewakan.... Sangat best... as we aspect... Remember the last Mission Impossible? Kan lepas je settle case kt China tu Ethan Hunts retired from IMF sbb nak hidup cam org biasa dgn wife dia..... Kalau x tau xpe lah... sbb MI series mmg faveret aku...

Xtau apa yg jd lepas tu... Sbb Mission Imposibble 4 Ghost Protocol start with the agent who suddently killed in simple mission... The team of the killed agent, after that, were given another task at Moscow prison... Kat situ le mereka sebenarnya kena keluarkan Ethan Hunt dari penjara tu...

Kenapa Hunt masuk penjara Moscow? haaaaa.... itu misteri sampai le citer ni dah nak habis... baru dia bgth.... dari penjara tu lah bermulanya mission diaorang utk menghabiskan mission yg dah mengorbankan sorang agent di awal plot td....

Pastu diaorang kena g Russia, and tetiba mission diaorang disabotage dan IMF di tuduh meletupkan Kremlin. Letupan kt Kremlin tu dijangka akan mencetuskan peperangan. Dan  Hunt and his team dipersalahkan and US president activate the Ghost Protocol yg meng denied kewujudan IMF...

Dah le malas aku nak cerita selanjutnya... korang g le tgk sendiri, x rugi pon.... coz mmg best... and ada lawak2 sket... tp cool habis le gadget2 yg ada.... Citer ni scene paling best aku rasa kt menara tertinggi dunia... Kt Dubai tu... pergh tinggi nak mampus... Hunt kena panjat dinding dari ketinggian 130 tingkat without any gadget... hanya berbekalkan glove melekat yg Hunt sendiri pon mcm x confident nak guna... tp disebabkan kesuntukan masa dia terpaksa juga panjat... tawakal org kata.... kesian dia...


Aku g tgk berdua dgn ex-boyfriend aku kt Alamanda... dating....
Balik keje terus g... pastu terserempak lak dgn best friend lama yg duk kt hall sebelah menonton citer yg sama...
mcm mana leh tau? sbb aku letak kt status FB aku mcm ni "Wait for me Tom Cruise, i dah on d way dah ni" pastu minah tu pun comment kt status aku tu "aku nak jumpa Tom Cruise jugak ni.... kt Alamanda"

aku sebenarnya berbulu dgn dia nama je best friends, tp mmg saje cari peluku aku... sbb secara sengaja tidak meng inform aku dia nak bertunang.... tau2 post gmbr tunang kt FB... memang nak kena budak ni.... nasib bukan aku sorang je dia x bgth.... so aku mmg nak jumpa dia, then sblm movie aku call and berjaya meluku kepala dia lepas tgk Tom Cruise.... depan tunang dia lg aku luku... puas hati aku....

Ha!!! sapa suruh x bgth aku? kan dah kena....

Oh!! sudah lah kawan2 aku nak blk ni... sbb aku xtau nak ckp apa? Aku br lepas interview td... tp x smpi 10min pon... jenuh le aku prepare... skali 10min pon x smpi... ontah lah.. donno what tu aspect... tawakkal je lah...

Oh!!! ya aku lupa nak rating from 5* i give 5* for this movie... coz its coolzzzzz..............