Followers

Wednesday, 14 August 2013

Takoyaki yaw!!!




Atas permintaan ramai... aku terpaksa menulis semula di blog yg dah expired nih... (cheh!!! ramai lah sgt permintaan)

hehehhe... memember minta resepi Takoyaki jer.... aku dah berjaya merasmikan acuan takoyaki versi melayu... sebiji mcm acuan bahulu... tp dia bolat jer... besor plak tu... besar dr takoyaki pnya acuan lobangnya tu... mkn 4 biji pon kenyang dah....

Oh!!! ok resepinyer....

Bahan2 sosnye

1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula

Sos nih boleh juga digunakan utk okonomiyaki... sama je... aku kurangkan gula, n tmbh kicap manis sbb nak jimat worcestershire sos tu... benda alah ni nyampah nak cr... Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos jadi agak pekat.Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos picit2 tu... sos ni juga tahan selama sebulan kalo simpan elok2 dlm esbok...

Bahan2 batter nye

1 cawan tepung gandum (kalau ada tepung takoyaki lg sedap)
350 ml air
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur

Bahan2 isinye

Suke hati korang nak letak apa... sbb korang yg nak mkn... aku letak crabstick, ayam, sosej pon boleh, octopus, udang, kobis cincang, daun bawang, and nak letak cheese pon boleh suka hati...

Cara2 nye

Bancuh suma bahan batter n gaul dgn whisker smpi sebati n x berketul... batter ni cair mcm nak buat kuih cara or ketayap... msk dlm jug, supaya senang nak tuang...

Panaskan acuan... n sapu minyak... agak2 dah panas tuangkan batter melimpah ruah pon xpe, n tabur segala isi yg korang nak letak td... pastu tutup sket dgn batter semula... biar msk n rajin2 lah terbalik n tambah batter biler perlu... kena pandai.. nak explain secara bertulis payah... ada baiknye korang search aje kt youtube byk video yg ada tunjuk cara2 nak terbalik2kan takoyaki... kalo buat sendiri boleh buat rangup2... guna api beso.. xpe... dia rangup di luar n moist di dalam... aku suka letak kobis bebanyak..

Bile dah siap, hidangkan....

Bahan2 yg biasanye org tabur atas Takoyaki sama gak mcm Okonomiyaki....
Serbuk nori (seaweed) aku xde yg serbuk aku beli yg keping2 pastu gunting jd slice2
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas ) kt jusco ada jual
Mayonis
dan juga sos nye....





Bukan takoyaki aku ni... org lain punya....

So boleh le try yer....









3 comments:

  1. Replies
    1. Sorry ye lmbat reply... sy beli kt kuala kangsar ada keje kt sana ms tu... singgah kt Kuala... 1 = rm20..

      Delete
  2. Murahnya acuan RM 20. Tapi kat kuala kangsar jauh pulak nk p

    ReplyDelete

Budak Comel yg komen...