Followers

Monday, 15 August 2011

Tom yam putih homemade


Buka puasa ke 12 tom yam putih sendiri bikin... mkn dgn sambal belacan, tmbah pulak telur pecah.. sedap tu... tp ni dah tinggal half mangkok.. xsempat nak g photoshoot...

Bahan2
Lengkuas 3 inci dititik
Serai 3 batang dititik
Cili api ikut suka nak letak byk ke ckit dititik
Daun limau purut 4-6 helai
Isi ayam, daging, udang etc
Sayur ikut suka
Perahan limau nipis/kasturi
Sos ikan 2 sudu besar
Garam n stok ayam/daging secukup rasa...
Bawang merah n bawang putih dihiris sederhana nipis
2 sudu minyak

Cara buat sgt senang.. Tumis separuh bawang merah n bawang putih.. dah layu mskkn ayam/daging.. kacau sekejap mskkn Serai, lengkuas.. kacau..
Mskkn air.. biar menggelegak.. msk sayur dan cili api.. n balance bwh merah.. n rasakn... last sekali mskkn perahan limau n daun limau purut... tutup api... dah boleh hidang..

Aku buat ikut bahan yg ada kt umah.. rupanya mmg putih je mcm lauk org sakit.. tp sebenarnya pembuka selera.. lg pedas n masam lg kaw....


Telur pecah ni = telur dadar dah pecah... ahhahahha sbb berat dek mushroom.. time nak terbalik kan tu, dia picah.. so aku namakan dia telur pecah...

Bahan2
Telur 2 biji... ikut le, ramai org nye pecah le byk ckit kami berdua je...
Cendawan butang 4biji di dadu halus2 (balance buat baked pasta kelmarin)
Bawang merah, bawang putih, halia (aku mmg dah siap standby dlm peti ais yg dah siap mesin)
Pepper, garam secukup rasa..
2 3 titik Sos Maggi (yg botol kecik mcm kicap yg selalu mamat jual burger guna tu... aku xingat namanya)
2 3 biji cili api dipotong2...

Cara buat
Gudak semuanya smpi telur hancur.. n goreng mcm telur dadar.. sapu minyak msk skit keliling kuali... xyah terenang sgt minyaknya.. xnak bg melekat je... agak2 dah masak 1 side terbalikkan.. ikut suka nak bg terhancur ke tidak...
siap...
kalau ada daun bawang, ke daun sup ke sedap gak kalau letak...



Published with Blogger-droid v1.7.4

No comments:

Post a Comment

Budak Comel yg komen...