Followers

Thursday 22 September 2011

Sushi - bukan semuanye mentah

Aku pernah jd staff Sushi Kin Malaysia... Tp aku keje part time jelah... masa zaman2 U aku... cuti sem smpi 3-4 bulan... so drpd duk rumah buang waktu... aku pun buat keje part time.. keje pertama aku ialah di Sushi Kin Subang Parade.. tugasan pertama aku sbg pekerja sushi kin iala memarut timun... masa tu part time worker hanya dibayar RM3.50/jam and mmg xde staff meal... kedekut ek... tp boleh lah drpd xde...

Sejak keje sushi kin tu every cuti sem yg panjang aku akan keje sana... keje kt sana quite tough tp seronok.. sbb aku harus le menghafal segala name sushi yg sgt byk tu... 1st week keje mmg aku pening... mujur masa tu otak student lg... senang sket nak hafal... kalau korang nak tau jangka hayat setiap sushi yg hidangkan tidak lebih dr 10jam dr masa ianya dibuat bergantung pada jenis2 sushi...
So setiap sushi yg x habis dijual mmg terpaksa dibuang every nite waktu closing...
Makanya, beruntung le sapa yg keje time closing coz boleh mkn sushi lebih tu... aku le yg paling seronok, coz boleh try mcm2 sushi...

Kebanyakan org yg xpernah cuba sushi selalu nye geli nak mkn sbb mereka fikir semua sushi itu ikan mentah and x masak....

Well, you are absolutely WRONG!!!
Bukan semua sushi itu ikan dan mentah.... sushi terdiri drpd pelbagai produk seafood, tp ada juga sushi yg dibuat drpd produk tenusu.. and off coz dah masak.. cthnyer 3 jenis sushi kt bwh ni yg dibuat drpd daging... dan this is the most favorite sushi of mine.... sedap gilak tuk...



My advice for you guys yg br nak belajar mkn sushi start with cooked produk first mcm yg Yakiniku ni le... and off coz bring someone yg mmg dah biasa mkn sushi with you...
[dgn harapan ada org nak ajak aku mkn sama]
Other than that, you guys boleh gak try dgn sushi yg semi cook mcm ni:

Yang ni baby octopus... dah masak, bukan mentah.. serve dgn parutan timun... [timun nilah task pertama aku]

Yang ni tuna biasa, yg mcm tuna korang mkn dgn roti tu... ni pon favorite aku juge...

atau pun dua sushi ni... ni scallop and jellyfish... sedap ni... ada juga yg dihidang dgn timun mcm baby octopus td...

Update:
So for those yg belum try mkn sushi, aku rasa xperlu takut... coz its delicious... n korang tgk org2 Jepun... diaorang bijak2 and creatif2 kan... faktor pemakanan semua tu..
and one more thing cara korang mkn juga penting supaya boleh mengelakkan perkara muntah2 tu....
aku pun mana berani mkn yg Sake tu memula... tp ones dah try dgn cara yg betul cicah dgn combination sos yg betul, terus suka...

So sapa nak belajar mkn sushi?
hr tu aku dah ajar sorang member opis aku yg takut nak mkn...
skang ni dia ok n boleh terima sushi.. kalau x tu tgk pun geli...
hehhehehhehehe....

Sapa yg nak belajar mkn sushi hello hello je aku yer...
aku bukan reti mkn je tau...
buat sushi pun aku pandai tau...
almaklum 3thn setiap kali cuti sem keje sushi kin..
dah terror k...

Bunyi cam belagak gile ek... tp its true yo...
iklan Mastercheff Malaysia punya sushi tu kan... kalau nak banding lah,
aku buat cantek lg...
tp kena alat yg betul lah...
kalau alat x betul susah nak buat cecantek...

sudah.. sudah sudah.... terlebih sudah berlagaknye...

4 comments:

  1. jom add sushi..tp soh abg wan belanje bole? hahaha

    ReplyDelete
  2. pernah makan sushi kat one world dulu, lepas tu balik terus muntah..hahahaha. sesungguhnya tekak ni, tekak meleis :)

    ReplyDelete
  3. Aen: dia kureng mkn sushi.. aku kalu nak mkn g mkn sorang2 or dgn member... mkn dgn dia x feel..

    elissmie: ikut tips yg aku bg.. aku pun tekak melayu gak.. tp yg lain pon aku tala...

    ReplyDelete
  4. add aku pernah gak try..tapi aku makan yg tempura tu..so udang tu pong goreng dengan garing...shedappppppp..try yg lain tetap boleh masuk..asalkan xde bau! hihi..jom add kite soh abg wan jage anak2 ko..haha

    ReplyDelete

Budak Comel yg komen...