Followers

Friday, 21 May 2010

Gen2 CPS Vs Persona SE

Nota Kepala: Cerita ni dah agak basi... aku ada tulis dlm note kat FB sejak bulan 3 last year lagi... tp lupa nak letak kat blog... disebabkan blog dah lama x diupdate hari ni InsyaAllah ada 2 3 entry yg akan aku publishkan... entry ni ditulis masa aku br dpt keta aku.... dah setahun jugak ler... citer ni kesinambungan cerita "Kera dihutan disusukan, anak dirumah mati xmkn"


Sebelum ni sy ada cerita kisah kereta Gen2 sy yang tak muncul2 lagi.... sampai sekarang sy masih tak dpt GEN2 CPS sy.... Tapi nasib baik... Terima Kasih pada Pak Lah kerana peruntukan 60 mil yg selalu disebut2 dan dipertikaikan kebelakangan ni... Kalau tak kerana peruntukan tu sy masih lagi memandu SAGA yg berusia hampir sebaya dgn sy... yg dah tak de sport rim, yg dah takde power steering, yg dah takde air cond, yg pernah jadi mangsa banjir di TTDI Shah Alam feb06... yg selalu ada problem batery dan terpaksa dijumper setiap kali xbleh start... ha yg tulah...

eh... jgn kutuk lebih2 SAGA sy tu... byk berjasa tu... kalau xde dia, sy tak dpt g kelas tau... kalau xde dia sy tak dapat degree tau sbb asyik xbleh nak g kelas aje... rumah sewa jauh tu ngan kolej... mcm mana nak lulus kalau x g kelas kan? kadang2 SAGA tu jadi tempat bercinta jugak...kenangan tu... byk sejarah tu... xde SAGA tu xpergi keje tau...xpegi keje takde duit le... xde SAGA tu terberanak kat opis le sy gamaknya...


jgn main2 Sayang tau kat dia... semalam masa nak xchange pun menggigil tgn nak bg kunci kat dealer... eh!! dah exchange, tapi GEN2 xdpt lagi... ???? confuse ker? tak yah confuse... sy dapat amik PESONA SE semalam...gembira giler... remember yg sy cerita Xchange program tu hanya buleh tukar kereta lama lebih dr 15thn dgn salah satu dari 4 kereta terpilih saje... dan GEN2 termasuk drpd 4 model tu... ingat tak? ingat?


tunggu punya tunggu sy dah mcm kecewa... tapi tiba2 brother dealer tu call, kata "kenapa taknak amik Pesona?" sy tanya dia blk "Boleh ker?" agaknya dia pun dah tak larat nak layan msg husband sy... tu yg dia offer pesona tu.. dia kata baru 2 3 hari kuar notis pemberitahuan voucher 5k tu dah valid utk apa aje jenis kereta keluaran PROTON dan PERODUA... Pucuk dicita ulam mendatang...


ini yang dikatakan, ada hikmah di setiap kejadian... kenapa? kejadiannya: lama menunggu sampai rasa mcm dah kena tipu... hikmahnya: memang from the begining sy survey Pesona as my first choice car to buy... then, sy nmpk xchange program, GEN2 the better choice and the nearest figure to Pesona... ok... Gen2 pun Gen2 lah... bila brother tu kata boleh amik Pesona, kan ke hikmah tu? sy dpt blk apa yg sy nak sebenarnya... Saya sangat suka... Kalau sy tunggu GEN2 lg... ntah bulan berapa baru dpt agaknya... brother tu kata, allocation GEN2 kat tempat dia memang xde sampai bulan April... Fuhh.... lama tu...


Terima Kasih sekali lagi kpd PAK LAH... kerana meluluskan peruntukan tu, and terima kasih pada brother dealer yg tak pernah xjwp bile kami follow up ngan dia... Walaupun 60mil tu xdpt sesen pu kat sy... sy tetap berterima kasih... Susah nak dpt hikmah yg mcm ni.... huhuuhuuhuhhuu


begitulah ceritanya...

4 comments:

  1. Add..you kena report kat customer service rasanya

    ReplyDelete
  2. cerita ni dah lama awal thn lepas... dah renew dah pun roadtax pesona tu.. sajer je letak notes kt FB jadi entry kt blog...

    ReplyDelete
  3. lain kali bli kete poton ngan aku hoke

    ReplyDelete
  4. ko jual proton lak ker...

    ReplyDelete

Budak Comel yg komen...